Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojenští lékaři jednali o aktuální problematice zdravotnické služby AČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Vojenští lékaři jednali o aktuální problematice zdravotnické služby AČR

Počet shlédnutí: 1044

20.10.2014 • Aktuální situací ve vojenské zdravotnické službě, připraveností Centra biologické ochrany v Těchoníně, stavem infekčních oddělení polních nemocnic AČR a vzděláváním zdravotnického personálu se zabývali vojenští lékaři na 14. konferenci Odborné společnosti vojenských lékařů, farmaceutů a veterinárních lékařů České lékařské společnosti ve středu 15. října 2014 v Hradci Králové. 

Konference se uskutečnila na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany pod záštitou ředitele Agentury vojenského zdravotnictví AČR brigádního generála Božetěcha Jurenky a děkana fakulty plukovníka Jiřího Párala. Významnými hosty, kteří navštívili tuto konferenci, byli zástupce náčelníka Generálního štábu AČR – ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Jiří Baloun, zástupce ředitele Agentury vojenského zdravotnictví – hlavní lékař plukovník Jiří Zetocha a zástupce Slovenské republiky ředitel odboru zdravotnické podpory Úřadu hlavního lékaře Ozbrojených sil plukovník Jozef Ragan.

Konferenci úvodní přednáškou zahájil brigádní generál Jurenka, který provedl krátké seznámení s aktuální situací  vojenské zdravotnické služby AČR. V první sekci věnované vševojskové zdravotnické službě byly předneseny příspěvky o největší české vojenské tragédii v Afghánistánu, při které v důsledku sebevražedného útoku došlo ke smrti čtyř českých vojáků a těžkému zranění dalšího příslušníka české vojenské jednotky, který následně po převozu do České republiky svým zraněním podlehl. Brigádní generál Jurenka, plukovník Sokol a podplukovník Oberreiter komplexně seznámili publikum s celým procesem řešení této situace.

Plukovník Michal Mareček představil účastníkům konference své osobní zkušenosti s humanitárními evakuacemi vážně nemocných či zraněných dětí uskutečněných v rámci programu MEDEVAC na Ukrajině a vyzdvihl podíl vojenských záchranářů a vojenských pilotů, kteří se podílejí na převozu raněných z této oblasti. Velice diskutovanou otázkou konference byla připravenost Centra biologické ochrany v Těchoníně a stav infekčních oddělení polních nemocnic AČR v případě výskytu viru Ebola na území ČR.

Mezi diskutované problematiky druhého bloku se dostaly také chemické zbraně v Sýrii, vojenské zubní lékařství, vojenské veterinární lékařství a oblast postgraduálního vzdělávání vojenských lékařů. Neopomenutelné byly epidemiologické studie, novinky v zásobování AČR krevními deriváty či poznatky z vývoje nových materiálů a chemických preparátů v radiační ochraně, jež prezentovali také zástupci jednotlivých kateder fakulty. Témata, která se z časových důvodů nevešla do harmonogramu přednášek, bylo možné prostudovat v rámci plakátové sekce.

„Tato konference se setkala se zájmem nejenom profesionálních vojenských lékařů, ale i studentů Fakulty vojenského zdravotnictví, kteří díky účasti na ní získali nový náhled na problematiku, kterou se budou v dalším profesním životě zabývat,“ zhodnotila rotná Petra Polcarová, studentka pátého ročníku Vojenského všeobecného lékařství.

 

Rozhovor se zástupcem ředitele AVZdr – hlavním lékařem plukovníkem MUDr. Jiřím Zetochou, Ph.D.(JZ) a studentkou 5. ročníku Vojenského všeobecného lékařství FVZ UO Petrou Polcarovou (PP):

14. konference Odborné společnosti vojenských lékařů, farmaceutů a veterinárních lékařů ČLS JEP se koná pod záštitou ředitele AVZdr  a děkana FVZ UO. V čem vidíte její hlavní cíl a přínos?

JZ: Hlavním cílem této konference je pravidelné setkání zástupců vojenské zdravotnické služby a projednání aktuálních témat. Obrovským přínosem této vrcholné akce vojenské zdravotnické služby je vzájemná výměna zkušeností a úzké propojení mezi Fakultou vojenského zdravotnictví UO, Agenturou vojenského zdravotnictví a dalšími složkami vojenského zdravotnické služby.

PP: Největším přínosem pro studenty je zcela jistě seznámení se se současnou problematikou v jednotlivých oborech vojenského zdravotnictví. Je to ideální příležitost, jak poznat zástupce různých oborů a seznámit se s realitou jejich každodenní práce. Není špatné vědět, do čeho jdeme.

Témata přednášek byla v tomto roce velmi pestrá. Hned v počátku byla připomenuta letošní tragédie v Afghánistánu, která smutně zasáhla celou českou společnost. Prezentované informace o sebevražedném útoku byly určeny pro vojenskou lékařskou a farmaceutickou odbornou společnost. Zamyslíte-li se nad tím, co se stalo, co se Vám vybaví jako první?

JZ: Musím v prvé řadě připomenout obrovský lidský dopad a širokou pietní spoluúčast celé společnosti na této tragické události, která jistě nebude nikdy zapomenuta. Zároveň bych chtěl vyzvednout významný podíl českých vojenských zdravotníků v zahraničních operacích AČR v novodobé české historii, včetně současně působícího polního chirurgického týmu v Afghánistánu. Zde musí být zmíněn osobní přínos a prokázání obrovských odborných kvalit posledního velitele polního chirurgického týmu pplk. MUDr. Martina Oberreitera.

PP: Tato smutná událost mě samozřejmě taky zasáhla a bylo velmi zajímavé se o ní dozvědět více i z té odborné stránky od lékařů, kteří přímo zasahovali, a které za jejich práci upřímně obdivuji. Práce vojenských lékařů je velmi náročná, obzvlášť co se zahraničních misí týče. Není vůbec jednoduché vykonávat lékařskou činnost ve své zemi, natož odjet do země cizí, s odlišnou kulturou, zvyklostmi i jazykem, kde navíc probíhá ozbrojený konflikt, a kvalitně ji vykonávat i zde. Samozřejmě nemluvím ze své zkušenosti, ale s touto možností do budoucna počítám a brala jsem ji v potaz již při podávání přihlášky na fakultu. Mám na vědomí i skutečnost, že bych se s podobnou tragédií mohla setkat i osobně. Tyto případy nám připomínají, jak je role vojenských lékařů velmi důležitá.

Jak vidíte postavení vojenských lékařů v české společnosti?

JZ: Český vojenský lékař má z mého pohledu velmi zodpovědnou, ale i čestnou pozici v naší společnosti. Musí být odborníkem v konkrétním medicínském oboru, zároveň však i vojenským specialistou. Myslím, že o vojenských lékařích česká společnost nepochybuje. Plní úkoly běžné v mírovém životě, jsou však připraveni i na práci za krizových stavů a při nasazení do zahraničních operací. Mnoho kolegů pak po skončení své vojenské kariéry velmi úspěšně pokračuje v práci v civilním sektoru, který vysoce oceňuje jejich odborné i morálně-volní kvality. Doufám a předpokládám tedy, že přínos této skupiny armádních odborníků „malé počtem, nikoliv však činy“ je a bude doceněn i velením resortu.

PP: Myslím, že společnost má poněkud zkreslenou představu o činnosti vojenských lékařů z různých filmů a ve skutečnosti si úplně nedokáže představit, co práce vojenského lékaře obnáší. Ale i přesto mám pocit, že si společnost uvědomuje náročnost tohoto povolání a činnost, kterou vojenští lékaři vykonávají v rámci polní nemocnice v zahraničí, vnímá pozitivně.

Vraťme se ke konferenci. V její druhé části byly prezentovány výsledky vojenského výzkumu. Uvažovali jste Vy někdy, že byste se věnovali vědě? A pokud ano, v jaké by to bylo oblasti?

JZ: Prezentace výsledků vojenského výzkumu nepochybně patří k zásadním tématům této konference a k jedné z hlavních činností Fakulty vojenského zdravotnictví UO. Za sebe mohu říci, že jsem v minulosti několik let působil také na Vojenské lékařské akademii, kde jsem se věnoval kromě edukační činnosti také výzkumu v oblasti prevence kardiovaskulárních chorob. Zaměření vojenského výzkumu bylo a je po mnoho let směrováno do oblasti mikrobiologie, imunologie a radiobiologie, kde máme vědecké armádní odborníky na světové úrovni. Nesmím však zapomínat i na další obory, jako jsou válečná chirurgie, válečné vnitřní lékařství, epidemiologie a hygiena. Osobně pak vidím jako perspektivní téma pro vojenské zdravotnictví i oblast nanotechnologií.

PP: Ano, o vědeckém zaměření uvažuji již od prvního ročníku. Baví mě práce v laboratoři a zajímá mě problematika infekcí a biologických zbraní, takže bych se asi chtěla do budoucna pohybovat v oblasti epidemiologie nebo mikrobiologie.

Fakulta vojenského zdravotnictví připravuje vojenské lékaře a farmaceuty po stránce vojensko-odborné. Část z nich poté zůstává s fakultou v bližším svazku a pokračují ve studiu v rámci doktorských studijních programů, které FVZ nabízí. Může být vojenský lékař, který vykonává aktivně svou praxi, zároveň dobrým vědcem? Jsou tato dvě zaměření podle Vašeho názoru slučitelná?

JZ: Fakulta vojenského zdravotnictví UO nabízí širokou škálu studijních doktorských programů, které umožňují prohloubení znalostí a zároveň unikátní možnost podílet se na nejnovějších trendech medicíny formou vlastní vědecké práce. Z pohledu vojenských lékařů pak vidím ideální propojení lékaře - odborníka s vědeckou zkušeností ve svém oboru a zároveň lékaře - vojenského specialistu. Určitě se to vzájemně nevylučuje, spíše naopak.

PP: V současné době téměř každý lékař publikuje ve vědeckých časopisech, což se dá vnímat jako vědecká činnost. Samozřejmě záleží na tom, jaká je praxe daného lékaře a v jakém oboru provádí svůj vědecký výzkum. Takže určitě slučitelná jsou.

Bylo Vám některé z letos prezentovaných témat obzvlášť blízké? Která z prezentovaných přednášek Vás zaujala nejvíce?

JZ: Témata letošní konference byla pečlivě vybrána tak, aby zahrnovala široký záběr vojenské zdravotnické služby. Je proto velmi těžké hodnotit jednotlivá sdělení, protože všechna splňovala vysokou úroveň kvality. Přednášky prvního bloku, které se zabývaly největší českou vojenskou tragédií v Afghánistánu, však považuji za jedny z nejlépe prezentovaných témat v historii této konference.

PP: Jak už jsem říkala v jedné z předchozích otázek, zajímá mě nejvíce oblast mikrobiologie a epidemiologie, takže nejbližší mi asi byla přednáška pana podplukovníka Píši o biologické ochraně v AČR a nadporučice Kubelkové z katedry molekulární patologie a biologie o virových hemoragických horečkách. Pravděpodobně i proto, že tato témata jsou v současnou chvíli velmi aktuální. Velmi mě také zaujal první blok, kde se přednášeli brigádní generál Jurenka, plukovník Sokol a podplukovník Oberreiter o tragédii v Afganistánu a pan podplukovník Mareček o činnosti MEDEVACu na Ukrajině.

Děkuji Vám za rozhovor.

 

Autor: Lenka Zárybnická​​, foto: Dita Zetochová​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa