Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Podzimní sportovní den rektora-velitele

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Podzimní sportovní den rektora-velitele

Počet shlédnutí: 835

17.10.2014 • Ve čtvrtek 16. října krátce po půl osmé, téměř ještě za ranního šera, se z úvodního nástupu rozešli studenti, učitelé a pracovníci Univerzity obrany do několika sportovních areálů, na cyklostezky, břeh Brněnské přehrady i do podpálavské krajiny, aby každý podle své volby strávil sportovní den rektora-velitele. 

„Jsem rád, že na sportovním poli mohou změřit své síly studenti se svými vyučujícími,“ uvítal účastníky tradiční akce prorektor pro vnitřní řízení UO plukovník gšt. Miloslav Bauer, který všem popřál, aby den prožili v duchu fair play a bez zranění. 

Celkem jednadvacet disciplín bylo rozděleno na ty soutěžní a nesoutěžní. Do první skupiny patřila i dvoukilometrová „jízda“ na veslařském trenažéru, ke které se přihlásily dvě desítky studentů a studentek. Těm, kteří tuto sportovní aktivitu vyzkoušeli poprvé, předal kapitán Tomáš Novohradský základní rady jak sladit pohyby a tím optimálně využít energii. Četař Jakub Vojtíšek nebyl na trenažéru úplným nováčkem a soutěž ho motivovala k jeho dosud nejlepšímu osobnímu výkonu. „Zlepšil jsem se o deset vteřin,“ zhodnotil svůj výkon krátce poté, co ukončil více než sedmiminutovou jízdu. Nejlepší „veslař“ svobodník Matouš Němeček stáhl svůj čas pod hranici sedmi minut, jeho vítězná kolegyně svobodnice Dominika Morongová veslovala o minutu a půl déle. 

Na lezeckém trenažéru Jakub proběhly hned dvě soutěžní disciplíny. Nejprve se pětičlenná družstva pokoušela u stěny sestavit živou pyramidu tak, aby její vrcholový člen dosáhl co nejvýše. „Ahoj Týno,“ vítá s humornou nadsázkou jeden z členů vítězného týmu svou kolegyni, když přes jeho sedací úvaz a ramena stoupá vzhůru. Značku s číslem družstva „Omítka“, umístěnou tam, kam dosáhly ruce četařky Kristýny Zítové, nikdo z konkurence nepřekonal. Nedaleko odtud je připraveno druhé soutěžní sportoviště – nad dvěma káděmi naplněnými vodou visí dřevěná kláda, kterou nelze vzhledem k jejímu průměru sevřít mezi prsty a zavěšení na ní tak rychle vysiluje. Soutěžní dvojice používají v souboji s protivníkem různou strategii – jedni rozkmitávají kládu, druzí volí psychologický přístup a pokládají soupeři sugestivní otázky: „Tak ty bys chtěl vyhrát, jo?“ Neúspěšní soutěžící postupně padají do vody a jedinými suchými zůstávají a vítězi se tudíž stávají rotný Tomáš Kolenský a četařka Kristýna Zítová. 

Najít vítěze naopak nebylo cílem novinky v programu sportovního dne – lukostřelby. „Rádi bychom spolupracovali s Univerzitou obrany, protože kadeti jsou pro nás vhodnou skupinou – mají fyzičku, jsou zvyklí sportovat. A my bychom takto rádi získali nové střelce,“ uvádí Václav Bednář důvody, proč se svými kolegy ze sportovního klubu Patriot tuto ukázku připravil. Studenti se o nezbytnosti fyzické kondice při lukostřelbě mohli přesvědčit na vlastní svaly, třebaže absolvovali jen zlomek ze 150 napnutí tětivy silou 20 kilogramů, které běžně vykonají lukostřelci během jednoho závodu. 

Jako naši fotbaloví reprezentanti při nedávném utkání v Kazachstánu si mohli připadat hráči malé kopané – po předání někdejšího univerzitního areálu v Pisárkách nastoupili jako hosté na hřišti v kampusu VUT pod Palackého kopcem a pohybovali se na stejném umělém povrchu. Navíc tradiční účast studentů z Vietnamu dala tomuto turnaji, a tím i celému sportovnímu dni mezinárodní charakter. 

Vyvrcholení celého sportovního dne však nastalo o půl třetí na asfaltové ploše v kasárnách Šumavská. Své síly zde uprostřed netradičního vojenského útvaru změřila pětičlenná družstva všech čet školního pluku. Osm týmů se vyřazovacím způsobem utkalo v přetahování lanem. Přestože de facto všechny souboje skončily zdánlivě jasným vítězstvím silnějšího týmu v poměru 2:0, jednotlivé duely nepostrádaly napětí. Z finálového souboje, který se odehrál v bouřlivé atmosféře stovek povzbuzujících studentů, nakonec vítězně vzešel tým 5. roty, který soutěžil pod názvem „Pumpičky“. 

Tečku za sportovním dnem, který připravilo Centrum tělesné výchovy a sportu UO, pak učinilo vyhlášení výsledků jednotlivých soutěžních disciplín. Prorektor plukovník gšt. Miloslav Bauer v zastoupení nepřítomného rektora-velitele předal spolu s kvestorem plukovníkem gšt. Milanem Lauberem diplomy a poháry či medaile nejúspěšnějším sportovcům, některým z nich i opakovaně.

 

Autor: Viktor Sliva​​​, foto: autor a Jiří Pařízek​

Ke stažení: 



Fotogalerie:



​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa