Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jednání Evropského centra pro kontrolu nemocí

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Jednání Evropského centra pro kontrolu nemocí

Počet shlédnutí: 58

9.10.2014 • Ve dnech 6. – 7. října 2014 proběhlo ve Stockholmu pracovní jednání odborné skupiny Hepatitis A Expert Panel Evropského centra pro kontrolu nemocí (ECDC). Jednání, na které bylo pozváno pouze 10 vybraných expertů z Evropy a pět zástupců ECDC, se za Českou republiku zúčastnil vedoucí katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO plukovník prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D.

Hlavním cílem uvedeného jednání bylo projednání měnící se epidemiologické situace virové hepatitidy typu A (VHA) v Evropě a příprava systematického souhrnu a zprávy o incidenci a prevalenci VHA v rámci Evropy „Hepatitis A in EU/EEA countries: a systematic review of prevalence and incidence“.

 
Na základě přednesených národních prezentací, dostupných dat a doposud provedených analýz bylo konstatováno, že za posledních 15 let došlo k významné změně v přenosu nákazy a vnímavosti vůči této infekci. Vnímavost k VHA se posunula i do vyšších věkových skupin osob. Například v ČR, kde je více jak 70 % osob ve věku do 30 let vnímavých k VHA, nalezneme i více jak 50 % osob ve věku 50 let, u kterých existuje riziko možné nákazy v důsledku vnímavosti k VHA. Přitom epidemie VHA jsou v Evropě stále aktuální. V letech 2012-2013 bylo evidováno v Evropě několik epidemií s řádově tisíci nakažených osob. Ve stoupajícím riziku jsou také osoby cestující do endemických zemí.

Implementace výsledků analýzy systematického přehledu do vojenského prostředí s sebou přinese nutnost změny pohledu na očkování vojsk proti VHA, přípravu doporučení prevence hepatitidy A u vojsk na území ČR a před odjezdem na zahraniční mise.

 

Autor: Roman Chlíbek

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa