Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Legionáři bojovali za nový stát a možnost vrátit se domů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Legionáři bojovali za nový stát a možnost vrátit se domů

Počet shlédnutí: 412

7.10.2014 • Ve vestibulu budovy Univerzity obrany v Kounicově ulici 44 proběhla v pondělí 6. října vernisáž putovní výstavy Československé legie 1914 – 1920. Za přítomnosti představitelů a studentů hostující vojenské školy a zástupců partnerských občanských spolků a organizací válečných veteránů výstavu zahájil prorektor UO brigádní generál v záloze profesor Rudolf Urban a Mgr. František Trávníček z Československé obce legionářské.

Existence československých legií byla nejvýznamnějším argumentem pro mezinárodně právní uznání práva Čechů a Slováků na samostatnost. Výstava popisuje cestu, která vedla ke vzniku legií především v Rusku, Itálii a ve Francii, připomíná situaci na počátku Velké války, popisuje jednotlivá válečná léta a boje, kterých se legionáři účastnili. V závěru shrnuje podíl legionářů na vzniku národního vojska, v boji za integritu historických zemí a také osudy československého vojska na Rusi.

„Kdo nezná svou historii, je odsouzen prožít ji znovu,“ připomněl známé rčení v úvodu svého vystoupení prorektor UO profesor Rudolf Urban. Jako propojení historie a současnosti uvedl stoleté výročí vzniku československých legií a výročí deseti let od založení Univerzity obrany, která připadají na letošní rok. Připomněl hodnoty, jež vyznávali členové legií a které jsou v mnoha ohledech platné i pro současné vojenské studenty. 

Zástupce Československé obce legionářské František Trávníček upozornil na skutečnost, že se v současnosti objevuje snaha přehodnotit význam legionářů a přisoudit jim roli zrádců monarchie. „Legionáři se zapojili do zahraniční akce za vznik nového státu, i když tehdy ještě netušili, jaký stát to bude,“ uvedl František Trávníček a dodal: „Druhým významným momentem jejich činnosti byla snaha o ukončení války a úsilí o návrat domů k rodinám a blízkým.“

Výstavní panely jsou doplněny dobovými tiskovinami i trojrozměrnými předměty, mezi nimiž nechybí uniformy a zbraně legionářů. Ze svých sbírek je zapůjčil Vojenský historický ústav Praha a spolu s ním Ing. Václav Hajný a MUDr. Petr Podroužek. Partnery výstavy jsou Klub výsadkových veteránů Jana Kubiše Brno, firma AWIW Brno a Klub vojenské historie Hraničářský pluk 19. 

Výstava je volně přístupná pro veřejnost v pracovní dny od 8 do 18 hodin a potrvá do 6. listopadu.


Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa