Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
První imatrikulace do souvislého pětiletého studia na UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

První imatrikulace do souvislého pětiletého studia na UO

Počet shlédnutí: 330

6.10.2014 • Více než dvě stě nových studentů brněnských fakult Univerzity obrany složilo slib během imatrikulací, které proběhly v sále Klubu UO na Šumavské ulici ve čtvrtek 2. a v pátek 3. října. Jde o 130 studentů nově koncipované Fakulty vojenského leadershipu a 113 studentů Fakulty vojenských technologií, kteří před týdnem úspěšně dokončili dvouměsíční vojenskou základní přípravu a nyní se stávají členy univerzitní akademické obce. 

„Slib je mimo jiné projevem vaší svobodné vůle, který vyjadřuje odhodlání plnit studijní povinnosti co nejlépe,“ uvedl v úvodu páteční imatrikulace děkan Fakulty vojenských technologií plukovník Libor Dražan a dodal: „Vaše činy, názory a postoje od nynějška nebudou veřejností vnímány jako projevy jednotlivce, ale jako studenta Univerzity obrany a příslušníka Armády České republiky.“    

Vojenští studenti prvního ročníku brněnských fakult UO jsou nováčky hned ve dvou ohledech – jednak jako profesionální vojáci a pak také jako vůbec první studenti nových souvislých, tedy nedělených pětiletých magisterských studijních programů. Studenti budou společně absolvovat první šest semestrů (až na některé výjimky), a teprve poté se podle svých preferencí a především na základě aktuálních požadavků Ministerstva obrany ČR rozdělí do jednotlivých studijních modulů.

Fakulta vojenského leadershipu bude ve studijním oboru Řízení a použití ozbrojených sil vzdělávat budoucí velitele a specialisty představující klíčový personál Armády České republiky ve vybraných oblastech managementu, řízení zdrojů a analýzy informací v obraně. Fakulta vojenských technologií připraví v oboru Vojenské technologie budoucí důstojníky pro velitelsko-technické funkce u útvarů a zařízení AČR. Studenti získají vzdělání v oblasti strojní, elektrotechnické, stavební, geodetické, kartografické nebo komunikačních a informačních systémů a technologií.

Jednou z výše zmíněných výjimek mezi studijními moduly je Vojenská geografie a meteorologie, kde k oddělení od společného základu dojde dříve. Již nyní o něj projevuje zájem svobodník Pavel Wýstrach: „Baví mě zeměpis a přírodní vědy, a protože mám v rodině hodně vojáků, rozhodl jsem se pro takto zaměřené studium na Univerzitě obrany.“ Naopak jeho kolega ze sesterské Fakulty vojenského leadershipu svobodník Lukáš Žemlička se zatím nerozhodl: „Specializace se bude volit až ve třetím ročníku, takže na rozhodnutí je času dost.“

Společně s nováčky složilo v pátek imatrikulační slib také 85 studentů navazujícího magisterského studia na Fakultě vojenských technologií.


Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa