Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Profesní dráha generála Luži jako výzva pro současné vojenské studenty

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Profesní dráha generála Luži jako výzva pro současné vojenské studenty

Počet shlédnutí: 232

3.10.2014 • Právě před 70 lety zemřel armádní generál Vojtěch Boris Luža. Toto výročí si připomněli účastníci vzpomínkové akce, která se uskutečnila 2. října u pamětní desky, instalované na budově Univerzity obrany Kounicova 65, tedy bývalého Zemského vojenského velitelství v Brně, kde generál Luža jako velitel prožil nejvýznamnější část své profesní kariéry.    

„Chceme takto připomínat ty části historie, na které můžeme být hrdi. Nechceme je však připomínat jen jako události, které se kdysi odehrály, ale rádi bychom jejich odkaz provázali se současností,“ uvedl ve svém vystoupení prorektor Univerzity obrany brigádní generál v záloze profesor Rudolf Urban. Spolu s ním se vzpomínky zúčastnili další představitelé a studenti vojenské vysoké školy a také zástupci občanských spolků a organizací válečných veteránů.

Fakta ze života generála Luži připomněl Jan Kux, místopředseda Československé obce legionářské Jednota Brno II. Divizní generál Vojtěch Luža byl těsně před vypuknutím druhé světové války velitelem Zemského vojenského velitelství v Brně, které sídlilo v budově dnešního rektorátu univerzity, a po okupaci Československa v roce 1939 odmítl emigraci a aktivně se zapojil do odboje za pomoci blízkých sokolů a vojáků. Odešel do ilegality a stal se jedním z představitelů odbojové organizace Rada tří. Dne 2. 10. 1944 byl během přestřelky s protektorátními četníky v obci Hřiště u Přibyslavi zastřelen.

 „Nechceme zdůrazňovat, že Vojtěch Luža byl generál, ale chceme poukázat na hodnoty, které vyznával. Vystudoval několik škol a intenzivně čerpal poznatky ze zahraničí. Tvrdě na sobě pracoval a dosáhl úspěchu. To by pro vás mělo být výzvou,“ obrátil se na závěr akce profesor Urban na přítomné studenty Univerzity obrany.


Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa