Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany vstupuje do druhého desetiletí své existence s novou vzdělávací strategií

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany vstupuje do druhého desetiletí své existence s novou vzdělávací strategií

Počet shlédnutí: 1822

1.10.2014 • Začátek nového akademického roku na brněnské Univerzitě obrany je letos spojen s desátým výročím vzniku této jediné vojenské vysoké školy v ČR. Během slavnostního nástupu, který se uskutečnil ve středu 1. října, se proto rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl ohlédl za uplynulým desetiletím existence školy a shrnul novou vzdělávací strategii, jíž univerzita vychází vstříc potřebám české armády a rezortu obrany. 

Slavnostního ceremoniálu v kasárnách Šumavská se spolu s členy vedení Univerzity obrany zúčastnili i první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Josef Bečvář, jihomoravský hejtman Michal Hašek a zástupci partnerských občanských spolků a organizací válečných veteránů.

​Univerzita obrany vznikla právě před deseti lety v roce 2004 spojením vojenských škol v Brně, Vyškově a Hradci Králové a postupně zaujala důstojné místo mezi srovnatelnými veřejnými vysokými školami a fakultami. V loňském a v první polovině letošního roku proběhla řada jednání s představiteli rezortu obrany, Generálního štábu a dalších institucí s cílem zajistit, aby univerzita udržela krok s reálným vývojem a změnami na úrovni ozbrojených sil. Výsledkem jednání bylo přijetí významných rozhodnutí o zaměření a budoucnosti školy. „Tato rozhodnutí vyústila v to nejpodstatnější: v obnovu důvěry našeho strategického partnera ve smysl existence a opodstatněnost poslání Univerzity obrany. Nově akreditované, popřípadě aktualizované studijní programy, jakož i připravované komplementární studijní programy pro studenty civilního studia představují jádro nové vzdělávací strategie naší školy,“ uvedl ve svém projevu rektor-velitel Bohuslav Přikryl.

Součástí uvedené strategie je také nová organizační struktura Univerzity obrany, jejímž nejviditelnějším projevem je zásadní proměna někdejší Fakulty ekonomiky a managementu, která nyní nese nový název Fakulta vojenského leadeshipu. Transformace této fakulty neznamená pouze změnu názvu, ale představuje změnu organizační struktury a poslání pracovišť fakulty. Struktura FVL je nyní nastavena tak, aby byla schopná dlouhodobě garantovat a rozvíjet studijní programy v oblasti managementu aplikovaného do oblasti vojenství, respektive šířeji chápané sféry obrany a bezpečnosti. Důraz je položen na oblast vedení lidí v běžných i zátěžových situacích.

Univerzita získala také podstatnou výhodu tím, že je jedinou domácí vysokou školou, která má ve svém základním portfoliu nabídku souvislých, tedy nedělených pětiletých magisterských studijních programů v manažérské a technické oblasti. Do nich se letos jako první zapojí téměř tři stovky nových studentů, kteří nedávno úspěšně dokončili základní přípravu, a nyní je čeká imatrikulace.

První zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Josef Bečvář vzpomenul na dobu, kdy se sám na stejném místě účastnil nástupů a popřál novým studentům úspěch v povolání, které si zvolili. Zároveň reagoval na snahu vedení univerzity o přípravu studentů v souladu s potřebami armády: „V současné době není jednoduché reagovat na rychle se vyvíjející požadavky a přizpůsobit jim náplň studia.“

V rámci slavnostního nástupu byly v souvislosti s desetiletým jubileem Univerzity obrany předány pamětní odznaky vedoucím organizačních celků, tedy děkanům fakult, ředitelům ústavů a spolu s nimi i dvěma studentům a rovněž veliteli nově organizovaného školního pluku. „Jeho úloha je významně rozšířena i o výchovnou a hodnotící roli ve vztahu k vojenským studentům,“ uvedl ve svém projevu na adresu školního pluku generál Přikryl.

Na slavnostní nástup bezprostředně navazovalo společenské setkání v prostorách Klubu UO. Na jeho začátku předal rektor-velitel pamětní odznaky představitelům státní správy a regionální samosprávy a také zástupcům partnerských občanských spolků a organizací válečných veteránů.



​​



Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa