Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Motocyklový závodník Karel Abraham studuje na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Motocyklový závodník Karel Abraham studuje na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 255

29.9.2014 • První týden výuky na Univerzitě obrany má za sebou český motocyklový závodník Karel Abraham. Na vojenské vysoké škole studuje obor zbraně a munice v civilním doktorském studijním programu. Doufá, že mu jak závodění v seriálu mistrovství světa MotoGP, tak i náročné postgraduální studium bude vycházet.  

Karel Abraham letos absolvoval práva na soukromé Vysoké škole Danubius a nyní se vrhl na studium oboru zbraně a munice na Fakultě vojenských technologií Univerzity obrany. „Kromě toho, že si chci někdy udělat doktorské zkoušky na právu, jsem se rozhlížel i po něčem jiném. Zbraně jsou můj velký koníček, ale myslel jsem, že na doktorské studium na Univerzitu obrany mě nevezmou. Bakaláře a magistra mám totiž úplně odjinud. Zjistil jsem však, že šance dostat se na doktorské studium existuje, tak jsem na tom začal makat. Přijímačky jsem zvládl a na školu se nakonec dostal,“ neskrývá nadšení motocyklový závodník Abraham.

Vzhledem k nabitému kalendáři závodů nejprestižnější motocyklové třídy MotoGP (poslední letošní velká cena se jede 9. listopadu ve španělské Valencii) bude pro českého reprezentanta řešením značného časového vytížení individuální studijní plán. „Během zimního semestru se intenzivně soustředím na studium,“ říká Karel Abraham. Čeká ho lineární algebra a spolu s ní i jeden volitelný matematický blok, k tomu oborový předmět hlavňové zbraňové systémy, všeobecný předmět základy vědecké práce a také zdokonalování v jazyce, který závodník uplatňuje při svém působení na světové motocyklové scéně, tedy v angličtině.   

Nebude přechod od paragrafů ke zbraním znamenat pro Karla Abrahama příliš velký skok? „Dohnat všechny věci bude dost těžké. Přeci jen jsem se zabýval něčím úplně jiným. Obor mě ale hodně zajímá a nějaké věci o něm vím. Nějakou šanci, že ho dostuduju, vidím,“ hodnotí čtyřiadvacetiletý Abraham, který vlastní zbrojní průkaz a ve volných chvílích chodí střílet na střelnici. Uvedl také, že nejtěžší pro něj bude napsat závěrečnou disertační práci. Univerzitu obrany považuje za prestižní školu v daném oboru.

Jak přiznal, u zbraní si už nějakou profesní budoucnost představit umí. „Myslím si, že je dobré pracovat v budoucnu na něčem, co člověka baví. Když přestanu závodit, mám třeba další možnost, co dělat. Je potřeba mít v záloze víc možností.“

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Radek Miča​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa