Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
MEDEX 2014 - Nácvik činnosti na místě hromadného postižení zdraví

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

MEDEX 2014 - Nácvik činnosti na místě hromadného postižení zdraví

Počet shlédnutí: 370

24.9.2014 • Ve dnech 16. – 18. 9. proběhlo na Fakultě vojenského zdravotnictví polní cvičení „Nácvik činnosti zdravotnického personálu na místě hromadného postižení zdraví - MEDEX 2014“. 

Cílem polního výcviku je převést v praxi základní filosofii ošetřování zraněných na místě hromadného postižení zdraví a secvičit se studenty 4. ročníků Vojenského všeobecného lékařství a Vojenské farmacie veškeré činnosti, které s tím souvisí. Studenti jsou v průběhu cvičení vystaveni téměř reálným podmínkám řešení hromadného postižení zdraví a mohou si praxi ověřit své znalosti a dovednosti, které postupně získávali již od prvního ročníku studia na FVZ.

V prvním bloku výuky proběhla formou prezentací teoretická příprava na nácvik zahrnující náplň činnosti první posádky na místě hromadného postižení zdraví, postup a filosofii třídění a ošetřování zraněných, péči o zemřelé na místě mimořádné události a problematiku psychologických aspektů katastrof.

Teoretická část vyústila v praktickou ukázku, během které se studenti seznámili s dostupnou zdravotnickou technikou (vojenskou i civilní) a s prostředky, které se využívají při hromadném postižení zdraví. V ukázce zdravotnických odsunových prostředků byla představena technika, kterou využívá Zdravotnická záchranná služba Královehradeckého kraje - vozidlo rychlé lékařské pomoci (RLP) a vozidlo rychlé záchranné pomoci (RZP). Dále pak byla představena vozidla typu OT-64 Zdrav, LRD 130Td4 zdravotní a IVECO LMV – zdravotnické. Studenti se také seznámili s materiálem a prostředky pro řešení katastrof, které poskytlo Centrum zdravotnického materiálu Bystřice pod Hostýnem. Toto centrum zabezpečuje všechny aktivity zdravotnické služby AČR po stránce materiální a technické.

Pro nácvik činnosti na místě hromadného postižení zdraví byla simulována situace dopravní nehody autobusu s mladistvými středního rozsahu, která zahrnovala 20 zraněných osob namaskovaných profesionální maskérkou. Studenti byli rozděleni do dvou týmů a každý z nich měl k dispozici jednoho instruktora. Vlastní nácvik činnosti na místě hromadného postižení zdraví pak zahrnoval organizaci místa události, určení úkolů jednotlivým členům týmu, označení místa, předtřídění a malý transport do hnízd raněných podle priorit. V hnízdech raněných u červené priority probíhal praktický nácvik vyšetření a ošetření (muláž).

V průběhu celého cvičení je kladen důraz na praktický nácvik v péči o zraněné a zejména na systematický přístup ke zraněnému.Dále pak na organizaci činnosti zdravotnických složek, na spolupráci s ostatními zasahujícími složkami a na zápis do zdravotnické dokumentace.

Polní výcvik studentů 4. ročníků proběhl úspěšně a byla jím zakončena výuka předmětu Medicína katastrof.

 

Autor: Tomáš Gröger, foto: Lenka Hrdličková​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa