Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
UO se účastnila největší evropské bezpečnostní show

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

UO se účastnila největší evropské bezpečnostní show

Počet shlédnutí: 908

23.9.2014 • Mošnovské letiště se opět stalo místem mezinárodní premiéry významného letounu. Americké letectvo totiž na Dnech NATO v Ostravě a Dnech vzdušných sil AČR, které se uskutečnily 20. a 21. září, poprvé v Evropě veřejně předvedlo svůj unikátní letoun – konvertoplán CV-22B Osprey. Na této prestižní akci v Ostravě se prezentovala také Univerzita obrany. 

Konvertoplán Bell Boeing CV-22B je jediným strojem této koncepce na světě. Kombinuje totiž přednosti vrtulníku a turbovrtulového dopravního letounu. Díky natáčení rotorů o devadesát stupňů dokáže startovat a přistávat jako vrtulník. Tyto schopnosti mu umožňují rychle operovat ve složitých geografických podmínkách, což jej předurčuje například pro využití speciálními jednotkami. Unikátní letoun slouží u 7. peruti 352. skupiny speciálních operací USAF s domovskou základnou RAF Mildenhall v Anglii.

Nad letošními Dny NATO v Ostravě zavlála vlajka NATO a 16 vlajek účastnických států, které umožnily návštěvníkům shlédnout především atraktivní leteckou techniku v dynamických i statických ukázkách. Za příjemného podzimního počasí největší evropskou bezpečnostní show navštívilo 225 tisíc diváků. Organizátoři akce připravili v tomto ročníku jednu významnou koncepční novinku a tou bylo představení armády jednoho partnerského státu v širším měřítku. První partnerskou zemí se tak stalo Polsko. Jeho armáda představila MiG-29, F-16, Su-22, tank Leopard 2, vozidlo HMMWV speciálních sil a bojové kolové vozidlo Rosomak.

V Ostravě byla o víkendu k vidění raritka, za kterou by jinak museli letečtí nadšenci cestovat výhradně do Švédska. Ve vzduchu se předvedly tři generace švédských nadzvukových letounů pohromadě. S letounem JAS-39C Gripen českých vzdušných sil utvořily společnou formaci jeho „táta“ AJS 37 Viggen a „děda“ Saab 35C Draken.

Desetitisíce diváků mohly na letišti Leoše Janáčka obdivovat také profesionalitu příslušníků Armády České republiky. O skvělý úvod bezmála osmihodinového sobotního letového programu se postaral nadporučík Ondřej Španko s vyšší technikou pilotáže na podzvukovém bitevníku L-159 ALCA. Poté následoval zahajovací průlet vzdušných sil AČR ve výjimečné sestavě Airbus A-319CJ a dvojice gripenů a alek. O špičkovém výkonu nadporučíka Martina Špačka s bojovým nadzvukovým letounem JAS-39C Gripen se hovořilo v superlativech. Nadšeným potleskem byli oceněni také kapitáni vrtulníků Mi-171Š podplukovník Martin Janďourek a kapitán Ladislav Zajíček a kapitán Marcel Kica (Mi-24/35) ze základny Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Profesionálové AČR excelovali také v pozemních ukázkách. Z mnohých uvádíme útok mechanizované čety ze 7. mechanizované brigády, motocyklovou četu Hradní stráže nebo ukázku jízdních vlastností tanku T-72M4 CZ.

Univerzita obrany letos návštěvníkům prezentovala robotický prostředek TAROS 6x6 Furbo, který patří do kategorie bezosádkových pozemních prostředků UGV. Vývoj moderních UGV vozidel je veden snahou chránit životy a zdraví příslušníků ozbrojených sil při provádění nebezpečných vojenských misí a aktivit. Vedle klasických funkcí průzkumného charakteru se jejich určení pomalu posouvá do role podpůrného bojového prostředku. Výzkum a vývoj robotických prostředků pro podporu bojové činnosti je na Univerzitě obrany realizován v souvislosti s posledními trendy a požadavky digitalizace a robotizace bojiště se zaměřením na pokročilou automatizaci operačně taktických procesů a podporu jednotek na bojišti 21. století.

Katedra taktiky Fakulty vojenského leadershipu UO při vývoji prostředků UGV úzce spolupracuje se státním podnikem VOP CZ a výsledkem této kooperace je právě víceúčelový robotický prostředek UGV TAROS 6x6 Furbo, který vznikl v dílně podniku VOP CZ a měl premiéru na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v loňském roce v Brně. Na UO se na vývoji tohoto robotického přostředku podílí také Katedra bojových a speciálních vozidel Fakulty vojenských technologií. "Zavedení těchto prostředků, které vynikají značnou úrovní autonomie, do ozbrojených sil je plně v souladu s vývojovými trendy vyspělých armád světa, jež se snaží robotickými systémy nahradit vojáka ve složitém operačním prostředí," říká zástupce vedoucího Katedry taktiky podplukovník Jan Mazal.

Vedle již zmíněného bojově průzkumného prostředku UGV představili příslušníci Katedry taktiky na statické ukázce experimentální vzorek bezdrátově řízené miniaturní lafety osobních zbraní, např. automatické útočné pušky CZ 805 BREN. Tato lafeta pak může být použita na UGV vozidlech. Samozřejmě se návštěvníci akce mohli seznámit se studijní nabídkou Univerzity obrany pro akademický rok 2015/2016, kde druhým rokem je v rámci vojenského studia nově nabízeno souvislé pětileté magisterské studium na fakultách UO v Brně.

 

Autor: Pavel Pazdera​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa