Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Netradiční prezentace Fakulty vojenského zdravotnictví UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Netradiční prezentace Fakulty vojenského zdravotnictví UO

Počet shlédnutí: 1100

22.9.2014 • Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany se vedle fakult Univerzity Hradec Králové a Univerzity Karlovy zúčastnila ve čtvrtek 18. září akce „Sova na Hučáku aneb Nábřeží vysokých škol“. Záměrem tohoto projektu byla prezentace univerzit působících v královéhradecké metropoli.

V dopoledních hodinách navštívili Tylovo nábřeží, kde se celá událost odehrávala, spíše menší děti s maminkami nebo žáčci mateřských škol, pro které se vojáci v uniformách a jejich lezecké vybavení stali nevšední atrakcí. Odpoledne však patřilo středoškolákům, coby potenciálním zájemcům o studium. A nepřišlo jich málo. O studiu na naší fakultě se nejvíce informovali žáci Střední zdravotnické školy v Hradci Králové.

Představení Fakulty vojenského zdravotnictví přítomné veřejnosti bylo z převážné většiny v režii studentů třetího ročníku magisterského studia. Ti strhli pozornost návštěvníků především komentovanými dynamickými ukázkami záchranné akce, k jejímž manévrům využili Pražský most přes řeku Labe. Exhibici zahajovala záchrana raněného lezce uvízlého při slaňování z mostní konstrukce. K němu se po vlastním laně spouštěl záchranář, který si jej převázal na svůj úvazek, odřezal jeho lano a slanil do bezpečí na zem. Druhý v pořadí slanil záchranář, který provedl fyzicky i koordinačně náročný zásah s raněným figurantem v nosítkách.

Dramatická byla i záchrana tonoucího, který skočil ze zábradlí mostu do řeky. Zachraňující voják k němu doplaval a vlečením jej dopravil na břeh, kde byla simulována první pomoc. Studenti se na celou akci připravovali pod odborným vedením kapitána Marka Kulicha s týdenním předstihem, takže se veřejnosti představili jako skuteční profesionálové.

Přinášíme rozhovor s účinkujícím studentem četařem Tomášem Petákem:

Tomáši, byl jsi jedním z účastníků, co jsi na akci dělal?

Účastnil jsem se druhé části ukázky v roli zdravotníka spouštěného s raněným vojákem na nosítkách.

Co pro tebe bylo nejtěžší?

Nejnáročnější asi byla spolupráce mezi jednotlivými členy týmu zdravotníků na začátku ukázky, kdy se figurant přesouval z mostu do pozice ke slanění. Ze začátku nám dělalo problém zajistit stabilitu nosítek, ale to jsme naštěstí už s druhou ukázkou vychytali.

Co by se dalo příště vylepšit?

Akce by se mohla konat asi trochu později v akademickém roce, září je dost brzký termín.

Myslíš, že se tato akce lidem líbila?

Jasně, ne každý den člověk uvidí záchranu tonoucího, záchranu lezce a slanění s nosítky :-) .

Domníváš se, že předvedená forma prezentace zvýšila povědomí o FVZ?

Akce rozhodně veřejnost upoutala, kolemjdoucí se s námi pouštěli do řeči, zajímalo je co se na nábřeží děje. Dokonce jsme udělali i pár společných fotek s procházející školkou, studentkami a studenty středních škol a vrcholem bylo asi spouštění paní náměstkyně primátora Hradce Králové v nosítkách.

A co se líbilo tobě?

Na akci se mi líbila příjemná atmosféra a den strávený venku na sluníčku místo učení v lavicích ;-) .

Pro zájemce o studium byl připraven stánek s fotografiemi ze studentského prostředí a propagačními materiály, který obsluhovaly studentky FVZ připravené poskytnout komplexní informace o studijních oborech nabízených fakultou – Vojenské všeobecné lékařství, Vojenská farmacie, Vojenské zubní lékařství a Zdravotnický záchranář. Dalším lákadlem pro návštěvníky byla možnost střelby z pistole na trenažeru, která se stala pro všechny nevídaným zážitkem. Medici se postarali o osvětu veřejnosti ukázkou kardiopulmonální resuscitace, kterou si návštěvníci mohli osobně vyzkoušet na figuríně. Program připravený pracovníky a studenty Fakulty vojenského zdravotnictví byl vskutku bohatý a zábavný.


​​


Autorky: Michaela JarošováLucie Koláříková​, foto: Lenka Hrdličková​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa