Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nová laboratoř vetroniky na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nová laboratoř vetroniky na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 918

19.9.2014 • Na Univerzitě obrany proběhlo ve čtvrtek 18. září za účasti sekretáře mezinárodní Vojenské asociace vetroniky (MILVA) Christophera Hughese z USA slavnostní otevření laboratoře vetroniky, která bude sloužit jak k mezinárodnímu vědeckému výzkumu, tak i k odborné přípravě v oblasti architektury elektrických a elektronických systémů vojenských vozidel. 

Vetronika je vojenský termín pro architekturu propojení podsystémů bojových a logistických vozidel jednotným způsobem, zajišťující optimální řešení výměny informací a možnosti rozvoje (modernizace) těchto složitých systémů. Architektura vetroniky je v českém modernizovaném tanku T-72M4 CZ a kolovém obrněném transportéru Pandur II CZ 8x8 pod názvem Bojový vozidlový informační systém.

Kromě zapojení se do národního výzkumu v oblasti architektury vetroniky se nová laboratoř na Univerzitě obrany stane uzlem vytvářeného mezinárodního distribuovaného Centra excelence vetroniky vojenských vozidel skupiny MILVA, která má hlavní odpovědnost za implementaci, ověřování, validaci a akreditaci připravovaného standardu NATO Generic Vehicle Architecture (NGVA) STANAG 4754. To znamená, že se stane součástí vědecko-výzkumného řetězce laboratoří, které již byly vybudovány ve Velké Británii, Německu, Švédsku a Francii. Proto se otevření české laboratoře zúčastnili také zástupci Národních úřadů pro vyzbrojování v oblasti pozemní techniky z uvedených zemí. 

„Komplexní řešení architektury vetroniky, tak jak je zamýšleno v NATO standardu NGVA se dotýká nejen samotných bojových vozidel, ale také všech ostatních speciálních vojenských prostředků a zbraňových systémů na kolových a pásových podvozcích. Znalost a pochopení NGVA je důležitá z hlediska akvizičního procesu a logistické podpory pro zajištění požadované interoperability AČR,“ říká podplukovník Tomáš Túró z Katedry bojových a speciálních vozidel, která bude laboratoř provozovat.

„Laboratoř vetroniky je určena k modelování a ověřování požadavků a schopností řízení, koordinace a výměny informací u složitých zbraňových systémů na kolových i pásových vozidlech. Tedy umožňuje simulaci datové komunikace a řízení podsystémů bojového nebo logistického vozidla,“ podtrhuje podplukovník Túró. 

Jak dále uvádí tento expert, v současné době Katedra bojových a speciálních vozidel Fakulty vojenských technologií UO nejvíce spolupracuje s Vetronics Research Centre, které představuje akademické centrum excelence ve Velké Británii, sponzorované britským ministerstvem obrany. Toto centrum je součástí University of Brighton.

Zamýšleným úkolem vědců v laboratoři také bude ověřování a potvrzování správnosti technických řešení systémů nabízených obranným průmyslem ČR, případně zahraničními zbrojními firmami Armádě ČR a armádám NATO. Architektura vetroniky je klíčovým prvkem zajištění interoperability systémů armád NATO a zajištění optimálního životního cyklu a nízkých nákladů na vývoj a modernizaci bojových a logistických vozidel. 

Laboratoř byla vybudována z prostředků Programu pro rozvoj organizace a peněz získaných vědeckou činností příslušníků Katedry bojových a speciálních vozidel FVT. Laboratoř vetroniky využívá znalostí a schopností jak příslušníků vlastní katedry, tak i Katedry zbraní a munice, Katedry komunikačních a informačních systémů a rovněž Katedry taktiky z Fakulty vojenského leadershipu UO. Slavnostního otevření laboratoře se zúčastnili představitelé vedení Fakulty vojenských technologií, a to proděkan pro vnější vztahy a rozvoj plukovník Vlastimil Malý a proděkan pro vědeckou činnost prof. Jan Kohout.

 

Autor: Pavel Pazdera​​ 

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa