Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Den letectva 2014 na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Den letectva 2014 na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 1045

18.9.2014 • Studenti a učitelé Katedry letectva a letecké techniky Fakulty vojenských technologií, která na počátku akademického roku zaujala nové místo ve struktuře Univerzity obrany, měli možnost setkat se s významnými představiteli historie a současnosti letectva české armády. 

Na setkání, které v klubovém zařízení UO na Šumavské ulici zahájil prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Miloslav Bauer, se za svou dosavadní profesní kariérou ohlédli spolu s jinými i náměstek ministra obrany pro obranné akvizice Bohuslav Dvořák a první český armádní pilot, který byl přijat mezi leteckou vojenskou extratřídu plukovník ve výslužbě Václav Vašek.

Přímý účastník leteckých bojů za druhé světové války, pilot slavné 310. československé stíhací perutě RAF brigádní generál ve výslužbě Emil Boček se ze zdravotních důvodů setkání nezúčastnil, a tak důvody, které vedly v minulosti k vyhlášení 17. září za Den letectva, připomněl historik plukovník ve výslužbě Oldřich Rampula. V uvedený den v roce 1944 přistál první československý samostatný stíhací letecký pluk pod vedením štábního kapitána Františka Fajtla na letišti Tri duby nebo také Zolná u Sliače, aby podpořil nedlouho předtím vyhlášené Slovenské národní povstání. Jeho největším úspěchem bylo zničení a poškození dvou desítek německých letounů na letišti v Piešťanech. 

Po diskusi, jíž se zúčastnili i další přítomní představitelé Velitelství vzdušných sil AČR, Odboru vojenského letectví MO, Úřadu pro civilní letectví a Svazu letců ČR, byla na programu druhá část setkání – promítání českého filmu „Tmavomodrý svět“ natočeného režisérem Janem Svěrákem.

 

Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa