Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO vyvinuli mobilní aplikaci pro Dny NATO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti UO vyvinuli mobilní aplikaci pro Dny NATO

Počet shlédnutí: 1213

17.9.2014 • I letos budou mít návštěvníci Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil AČR možnost využívat mobilní aplikaci, která jim ukáže, co se zrovna na této akci ve dnech 20. a 21. září děje. Aplikaci pro chytré mobilní telefony vyvinuli dva studenti Univerzity obrany, rotmistři Jiří Kašuba a Petr Hromek, ve svém volném čase.   

„Aplikace zobrazuje nejen aktuální program, ale také v sobě skrývá malého průvodce pro návštěvníky areálu, aktuální novinky vydané serverem www.natodays.cz a nyní nově i interaktivní mapu s funkcí GPS. Uživatel aplikace tedy přesně ví, kde se v areálu vyskytuje, a má možnost zjistit, co se kolem něj nachází. Například u jakého právě stojí letadla, kde je nejbližší zdravotník či WC,“ upřesňuje rotmistr Bc. Petr Hromek. Mobilní aplikace je momentálně ke stažení pro systémy Android na Google Play a Apple iOS na App Store.

„Aplikace se oproti loňskému výbornému zpracování příliš nezmění. V hlavním okně aplikace se návštěvníkům zobrazí název ukázky a její typ. Modrý proužek bude znamenat letovou ukázku, zelený pozemní a červený bude značit, že se dotyčná ukázka zrušila,“ prozradil Ivan Zít, koordinátor IT technologií v občanském sdružení Jagello 2000, které je jedním z hlavních organizátorů této prezentační akce na mošnovském letišti. „Za vývoj aplikace bychom chtěli poděkovat Jiřímu Kašubovi a Petru Hromkovi, dvěma studentům Univerzity obrany, kteří ji připravili ve svém volném čase a nepožadují žádný honorář. Odměnou za práci, jejíž výsledky snad ocení tisíce návštěvníků, jim budou jen propagační předměty akce.“ 

Nadaní studenti Univerzity obrany, oba studující obor Vojenský pilot, aktivně spolupracují také s ředitelem letových ukázek v rámci Dnů vzdušných sil AČR. Pro něj vyvinuli administrační rozhraní, které se ukázalo jako velmi užitečné pro organizaci leteckých dnů. „Administrační systém funguje na bázi interaktivní webové stránky, ke které má přístup omezený počet lidí, jež se podílejí na přímém zabezpečení letových ukázek Dnů vzdušných sil AČR. Pod uživatelským jménem a heslem se do něj přihlásí a dle jejich funkce jim systém přidělí privilegia, se kterými mohou při práci se systémem disponovat. Mezi uživatele administračního rozhraní patří letový ředitel, koordinátor pilotů, řídící letového provozu, dozorčí inženýr stojánky a administrátoři,“ říká rotmistr Hromek a dodává: „Nejvyšší pravomoci mají samozřejmě letový ředitel a administrátoři – ti mohou měnit vše, co systém umožňuje měnit. To znamená, že mohou přidávat, editovat a mazat ukázky a měnit nastavení chodu celého systému – jako například publikování letového řádu pro chytré mobilní telefony, zobrazit si kompletní historii změn, které ovlivní chod systému a podobně.“ 

K jedné z nejpodstatnějších funkcí aplikace patří také integrovaný chat. Všichni výše zmiňovaní uživatelé mají k chatu přístup a mohou mezi sebou chatovat. Tento nápad vznikl jako řešení problému při komunikaci mezi stanovišti při zvýšeném hluku během letového vystoupení. Chat výraznou měrou pomáhá při organizaci akce. 

„Další předností systému je možnost přímého tisku aktuálního programu. Zcela nejdůležitější vlastností celého systému je však samozřejmě možnost kdykoliv měnit letový program tak, jak je potřeba dle nastalé situace. Každý zásah do programu se okamžitě bez prodlení zobrazí všem uživatelům, tudíž jsou všichni ihned informování o jakékoliv změně včetně uživatelů mobilních aplikací pro Android a iPhone,“ uvádí rotmistr Hromek. 

Samostatnou částí softwaru je i veřejný výstup dostupný na adrese http://natodays.fosvion.com/ , který je promítán pro účinkující piloty a ve VIP sekci. Tudíž i piloti jsou neustále v obraze, kdy mají být připraveni na svůj let, zda na něj půjdou později nebo kvůli problémům jiného účinkujícího o něco dříve. Příklad takového problému může být nezdárné spuštění motorů nebo nefunkčnost jiných důležitých systémů na palubě.

 

Autor: Pavel Pazdera​, foto: archiv studentů

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa