Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Festival vědy a Erbovní slavnosti podpořila i Univerzita obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Festival vědy a Erbovní slavnosti podpořila i Univerzita obrany

Počet shlédnutí: 616

17.9.2014 • V pátek 12. a v sobotu 13. září 2014 proběhly v Brně dvě významné akce, na kterých nechyběli zástupci z Univerzity obrany. Jednalo se o Festival vědy na Hvězdárně a planetáriu a Erbovní slavnosti Králova Pole na Slovanském náměstí.

Na Festivalu vědy se prezentovali vědci a pedagogové z brněnských vysokých škol a Akademie věd ČR. Veřejnosti tak předvedli zajímavé a inspirativní pokusy, měření a ukázky své každodenní práce aplikované do všedního života. K vidění byly velmi pozoruhodné a jedinečné pokusy, kterými se tvůrci snažili poutavou formou předvést mladému publiku, že věda nemusí být tak nudná, jak si mnozí myslí. Největšímu zájmu se těšilo hlavně dětské publikum, které si z akce odnášelo spoustu nových poznatků v podobě návodů, třeba na výrobu slizu nebo alternativních hudebních nástrojů.

Naopak, Erbovní slavnosti na Slovanském náměstí připomněly občanům významnou událost v dějinách Králova Pole, jakou bylo udělení městského znaku Královu Poli v roce 1908. Městská část Brno - Královo pole ve spolupráci s místními organizacemi a subjekty si pro návštěvníky připravila velmi bohatý kulturní program, jehož součástí bylo vystoupení populární slovenské interpretky Kristiny s kapelou, vystoupení Romana Dragouna a kapely FUTURUM, vystoupení písničkáře Pavla Helana nebo večerní koncert skupiny Rock&Roll Band Marcela Woodmana. Díky silné oblačnosti převážně v dopoledních hodinách vše nasvědčovalo tomu, že publikum na akci dorazí ve slabém počtu. V odpoledních hodinách se ale situace vylepšila, oblačnost se protrhala a slavnosti tak vypukly v plném proudu za silné podpory návštěvníků.

Na obou akcích byli i zástupci z Univerzity obrany, kteří zde představili široké veřejnosti část svých aktivit převážně z oblasti výcviku a vzdělávání studentů Univerzity obrany. K vidění tak byly například možnosti ženistů při odstraňování výbušného materiálu za pomoci pyrotechnického robota nebo řešení vojenských operací na taktickém počítačovém simulátoru VBS2. Své střelecké dovednosti si návštěvníci otestovali na laserovém střeleckém trenažeru. K ukázce byly taktéž i nové zbraně zavedené v nedávné době do výzbroje Armády ČR.  Samozřejmostí bylo, že po celou dobu konání obou akcí se mohli zájemci v našem informačním stanu dozvědět důležité informace k nabídce studia na Univerzitě obrany pro akademický rok 2015/2016.


Autor: Roman Hanzlík

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa