Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na letecké show CIAF 2014 se představila také Univerzita obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na letecké show CIAF 2014 se představila také Univerzita obrany

Počet shlédnutí: 1105

10.9.2014 • Ve dnech 6. a 7. září 2014 se uskutečnil již 21. ročník Czech International Air Fest (CIAF). Letošní letecká show domácích i zahraničních pilotů z devíti evropských zemí přilákala na královéhradecké letiště 45 000 diváků. Tradičně se této akce zúčastnili i zástupci z Univerzity obrany.

Po oba dny letecké přehlídky poskytovala Univerzita obrany ve svém informačním stánku zájemcům o vysokoškolské studium informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách. Největší zájem uchazečů byl pochopitelně o prestižní povolání vojenského pilota Armády České republiky. Není divu, vždyť mistrovství pilotů ze Vzdušných sil AČR, kteří se prezentovali především v sólových vystoupeních, sklidilo u přihlížejících návštěvníků velké ovace. Nezapomenutelným zážitkem byla zejména ukázka nadzvukového bojového letounu JAS-39C Gripen, který pilotoval nadporučík Martin Špaček z „tygří“ 211. taktické letky čáslavské základny. Potleskem odměnili diváci i výkony nadporučíka Ondřeje Španka s podzvukovým bitevníkem L-159 ALCA, kapitána Miroslava Šajbana na bitevním vrtulníku Mi-24, kapitánů Josefa Žatečky a Jana Czvalingy na vrtulníku Mi-171Š či armádních instruktorů záchranné a padákové služby při skupinovém seskoku.

Letecké akrobacii nových i starších vojenských i civilních letounů přálo oba dny krásné slunečné počasí. Vedle sólových vystoupení diváci obdivovali ukázky a secvičenost skupinových leteckých formací: belgické vojenské skupiny Red Devils na čtyřech strojích Marchetti SF260 v barvách státní vlajky Belgie, chorvatské vojenské akrobatické skupiny Krila Oluje (Křídla bouře) na strojích Pilatus PC-9, lotyšské skupiny Baltic Bees Jet Team s letouny československé výroby L-39 Albatros a české skupiny The Flying Bulls s letouny Zlín Z-50 LX.    

Mimo leteckých ukázek si diváci mohli v rámci doprovodného programu prohlédnout zblízka také armádní techniku a výzbroj. Protiletadlový raketový pluk ze Strakonic představil přenosné protiraketové komplety, bojové vozidlo S-10M/D, řídící naváděcí radiolokátor SURN a odpalovací zařízení 2P25. Vedle stánku Univerzity obrany prezentovali zástupci Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov lehké obrněné vozidlo DINGO 2CZA2 4x4, kolový obrněný transportér PANDUR II 8x8 a lehké obrněné vozidlo IVECO 4x4 CZ/II ZST.

Návštěvníci univerzitního stánku se nejvíce zajímali o vojenské studijní programy a podmínky vstupu do Armády České republiky. Příslušníci školy přitom po oba dny úzce spolupracovali se zástupci Rekrutačního pracoviště Pardubice, kteří měli stánek hned vedle toho univerzitního. Uchazeči o studium z řad středoškolské mládeže, ale i základních škol, zajímaly podmínky a průběh přijímacího řízení, počty přijímaných, obsah základní přípravy i průběh studia a následné uplatnění absolventů po ukončení studia. 

​​Autor: Vladimír Šidla

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa