Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzitní odborníci zavítali k chemikům

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Univerzitní odborníci zavítali k chemikům

Počet shlédnutí: 868

8.9.2014 • Seznámit se s chodem útvaru v oblasti logistického zabezpečení, prohlédnout si techniku pro plnění odborných úkolů a využít získaných poznatků k přípravě studentů. To bylo hlavním záměrem sedmičlenného týmu univerzitních odborníků při návštěvě 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany, která proběhla minulý týden v Liberci. 

Zástupci Katedry bojových a speciálních vozidel Fakulty vojenských technologií se prioritně zabývají přípravou vojenských profesionálů, kteří uplatní svoje znalosti při organizaci a řízení logistické podpory veškeré techniky na stupni jednotka a útvar s důrazem na podvozky a nástavby bojových, dopravních a speciálních vozidel.

Odbornými exkurzemi tak příslušníci katedry navazují spolupráci s různými útvary a zařízeními armády i mimoresortními vzdělávacími institucemi. „Snažíme se pružně reagovat na měnící se systém přípravy a vzdělávání vojenských profesionálů technických a logistických odborností. To, jak je zabezpečen chod útvaru v mírových podmínkách, nám poskytuje ucelenou představu o škále znalostí, které mohou naši absolventi uplatnit v praxi. Získané poznatky se snažíme postupně implementovat do učebních osnov,“ vysvětlil vedoucí katedry plukovník doc. Ing. Dr. Štefan Čorňák.

Během krátkého brífinku, který připravil náčelník štábu útvaru podplukovník Ing. Karel Navrátil, se hosté seznámili s možnostmi, úkoly a vybavením pluku. Schopnosti chemického vojska prezentovali vojáci při simulovaném incidentu, kdy došlo k úniku nebezpečné látky. Vojáci provedli průzkum, odebrali vzorky, které přepravili do laboratoře. Současně koordinovali záchranné práce spojené s vyproštěním raněných a zasažených osob, provedli jejich dekontaminaci a poskytli lékařské ošetření.

Statická ukázka umožnila návštěvníkům prohlédnout si techniku a materiál chemického vojska podrobně. „Specifikum vojenské chemické odbornosti, kdy vojáci využívají pro přesuny, přepravu materiálu a plnění odborných úkolů kolové nebo speciální vozidlové podvozky, nám umožnilo seznámit se s různorodou bojovou technikou jednotky,“ pochvaloval si plukovník Čorňák. Pozornost příslušníků katedry vzbudila také technika nově zavedená do výzbroje pluku: lehké obrněné vozidlo pro radiační, chemický a biologický průzkum S-LOV CBRN s průzkumným dálkově ovládaným robotem a malý dekontaminační automobil MDA.

Hosté z Brna se živě zajímali o současný systém logistické podpory útvaru, seznámili se s úkoly parkové služby, vedením skladového hospodářství, údržbou a provozem speciálních vozidel a požadavky, které jsou kladeny na jejich obsluhy. Zajímali se i o bezpečnost práce a opatření, která přijal útvar z hlediska ekologie. Seznámili se také s prostředky pro předávání a sdílení informací v rámci systému výstrahy a varování vojsk v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení.

„Vše, co jsme u liberecké jednotky viděli, bylo skutečně na velmi vysoké úrovni. Připravenost a vycvičenost vojáků na nás zanechaly hluboký dojem,“ zhodnotil vedoucí katedry Čorňák a dodal: „Všechny informace a poznatky, které jsme během návštěvy načerpali, využijeme při výuce a přípravě nových studentů tak, aby se výstupní kvalita a praktická uplatnitelnost zlepšila.“

Zájem Katedry bojových a speciálních vozidel navštívit libereckou posádku ocenil velitel pluku plukovník gšt. Ing. Radek Černý: „Velice si cením takové spolupráce útvaru a Univerzity obrany. To, že odborníci katedry využijí získané poznatky při vzdělávání budoucích vojenských profesionálů, považuji za velice přínosné.“

 

Autor: kapitánka Vlastimila Cyprisová, 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa