Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany na cvičení Ample Strike 2014

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti Univerzity obrany na cvičení Ample Strike 2014

Počet shlédnutí: 698

5.9.2014 • V těchto dnech probíhá na našem území společný výcvik aliančních jednotek NATO. Prováděcí fáze mezinárodního cvičení Ample Strike 2014 ve dnech 8. až 12. září 2014 se zúčastní také dvanáct studentů Univerzity obrany specializace velitel průzkumných jednotek z Fakulty vojenského leadershipu. 

Mezinárodní cvičení AMSE 14 bude probíhat primárně z 22. základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou a 21. základny taktického letectva v Čáslavi, dále ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá a podpora činností prvků pozemních sil z 15. ženijního pluku v Bechyni. Součástí cvičení jsou ostré střelby na leteckých střelnicích ve VVP Libavá a Boletice. Během cvičení se budou letouny převážně pohybovat nad Olomouckým, Jihočeským krajem a krajem Vysočina, zejména pak v okolí letiště Náměšť nad Oslavou a vojenského útvaru Bechyně.

Cvičení, jehož cílem je sladit výcvik předsunutých leteckých návodčí (Forward Air Controller, FAC) s posádkami taktického a vrtulníkového letectva při podpoře činností prvků pozemních sil, navazuje na tematicky podobná mezinárodní cvičení Flying Rhino a Ramstein Rover, která se v předchozích letech konala v České republice.

Do mezinárodního cvičení je zapojeno celkem 11 členských států NATO – Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Nizozemsko, Litva, Maďarsko, Německo, Slovensko, Velká Británie a USA. Podle posledních údajů se AMSE 14 účastní okolo 300 zahraničních vojáků spolu s asi 600 příslušníky AČR a s celkem 30 kusy letecké techniky.

Za Vzdušné síly AČR se cvičení účastní příslušníci 21. základny taktického letectva Čáslav, 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice, 25. protiletadlového raketového pluku Strakonice a 26. pluku velení, řízení a průzkumu Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Za Pozemní síly AČR to jsou příslušníci 4. brigády rychlého nasazení Žatec, 7. mechanizované brigády Hranice, 13. dělostřeleckého pluku Jince, 15. ženijního pluku Bechyně. Dále příslušníci Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov, Univerzity obrany Brno a dalších útvarů a zařízení ozbrojených sil ČR.

Studenti Univerzity obrany budou na aliančním cvičení vytvářet skupinu nepřítele, tzv. OPFORs a také plnit úkoly v rámci pozemních sil.



 

Autor: Pavel Pazdera, foto: nadporučík Miloš Hošek a major Josef Daňhel

​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa