Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Prověrka výcviku studentů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Prověrka výcviku studentů

Počet shlédnutí: 234

4.9.2014 • Rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl spolu se svým zástupcem plukovníkem gšt. Milanem Markem uskutečnili ve středu 3. září prověrku výcviku studentů ve vyškovském Velitelství výcviku – Vojenské akademii. Zatímco letošní nováčci zde získávají první vojenské zkušenosti v rámci základního výcviku, studenti nastupující do druhého a třetího ročníku procházejí důstojnickým kurzem. 

Vojenský výcvikový prostor Březina je po vydatných deštích posledních dnů značně rozbahněný a velké kaluži vody se vyhýbá také vozidlo, které přijíždí na výcvikové stanoviště, kde studenti druhého ročníku v rámci důstojnického kurzu nacvičují činnosti probíhající na kontrolním propouštěcím místě. Rektor-velitel přihlíží kontrole dokladů, samotného vozidla i jeho posádky a po krátkém rozhovoru se studenty se přesouvá na další stanoviště v lese. Zde velitel družstva na improvizovaném plastickém stole v rámci taktické přípravy právě předává instrukce pro útok. Generál Přikryl pečlivě naslouchá a pak se ptá desátnice Papáčkové: „Jaký je váš úkol?“ Desátnice popisuje teoreticky náplň své mise, ale rektora-velitele zajímá, zda se studenti orientují v prostoru, kde mají působit. Proto velí desátníku Špačkovi, aby se ihned přesunul na určené místo v terénu, a následně kontroluje, jak úkol splnil.

Výuka v důstojnickém kurzu probíhá především v terénu, kde si studenti vše prakticky vyzkouší. Mezi základní předměty patří střelecká příprava, taktická příprava, technická příprava či topografická příprava, která se procvičuje i v noci, a také ženijní příprava, ochrana proti zbraním hromadného ničení nebo zdravotnická příprava. Všechny tyto předměty se pak vzájemně prolínají při několikadenním nepřetržitém výcviku v rámci komplexního polního výcviku.

Přes střelnici, kde studenti procvičují přípravu zbraní ke střelbě, se rektor-velitel postupně přesouvá až na poslední navštívené stanoviště, kterým je házeliště ručních granátů. Generál Přikryl v doprovodu ředitele odboru přípravy VeV-VA plukovníka Karla Klinovského odchází za ochrannou bariéru se skleněným průzorem, kde z bezprostřední blízkosti sleduje studenty, jak jeden po druhém odhazují do určeného prostoru ostré granáty F1. Poté, co četa úkol splní a její členové se zřetelnou úlevou opouštějí úkryt, jim rektor-velitel klade dotazy týkající se jejich zkušeností a poznatků z dosavadního výcviku. „Jsem mnohem disciplinovanější, než předtím,“ odpovídá jeden z vojínů. Jeho kolegyně vojínka Dytková je ve své odpovědi mnohem expresivnější: „Pro baby je to docela záhul!“

Studenti Univerzity obrany během výcviku využívají zázemí vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie a pochvalující si úroveň zdejšího ubytování, byť podle instruktorů mají poněkud problémy s dodržováním vojenských standardů na pokojích. Právě instruktoři, z nichž někteří na období základního výcviku přišli do Vyškova od svých domovských útvarů, jsou pro studenty vítaným zdrojem informací z vojenské praxe, protože ve svém předchozím působení se mnozí z nich zúčastnili zahraničních misí, kde získali cenné zkušenosti.

Prověrka ve výcvikovém prostoru končí nástupem studentů v základním výcviku. Generál Přikryl předstupuje před nastoupené čety se zhodnocením dosavadního průběhu. „Za krátkou dobu budete stát na této straně a díky současnému výcviku budete vědět, co vojáci, kterým velíte, prožívají, jak se připravují a zda se na ně můžete spolehnout. Současně začínáte také vnímat sílu vojenského kolektivu,“ zahajuje rektor-velitel svůj proslov, jehož součástí je také vyslovení spokojenosti s průběhem výcviku: „Směřujete k tomu, že očekávání, spojená s cílem výcviku, se naplní. Zapracujte na tom, abyste do Brna k výuce přicházeli bez hendikepů.“

 

Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa