Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Soutěže průzkumných hlídek se účastní také studenti UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Soutěže průzkumných hlídek se účastní také studenti UO

Počet shlédnutí: 1013

27.8.2014 • V poslední srpnový týden, a to ve dnech 25. až 29. srpna 2014, se koná v areálu barákového tábora Potštát a ve Vojenském újezdu Libavá prestižní soutěž průzkumných hlídek. Klání se účastní týmy ze 102. průzkumného praporu, 4. brigády rychlého nasazení, 7. mechanizované brigády, 13. dělostřeleckého pluku, 15. ženijního pluku a Univerzity obrany.

Závod začal noční etapou, jež je prologem k náročným čtyřem dnům, v průběhu kterých vojáci překonají více než 90 kilometrů obtížným terénem s převýšením od 380 do 620 metrů nad mořem s nesenou výstrojí a výzbrojí o váze nejméně 20 kilogramů. Pod taktickým námětem jednotlivé hlídky plní úkoly ve dne i v noci. Vojáky čekají disciplíny jako například překonávání vodní plochy, přepad budovy, vojensko-praktické lezení se zaujetím palebného stanoviště či střelby z útočné pušky CZ 805 BREN A2 a pistole vz. 75 PHANTOM.

Náročný pětietapový závod připravil pro příslušníky Armády České republiky 102. průzkumný prapor Prostějov ve spolupráci s občanským sdružením Červené barety s cílem porovnat praktické a teoretické dovednosti, znalosti a schopnosti jednotlivých průzkumných hlídek součástí a zařízení AČR.

„Současná doba nabízí průzkumákům možnost ulehčit si plnění úkolů využitím současné nejmodernější techniky, ale cílem této soutěže je naopak návrat ke kořenům. Procvičit si tedy ty schopnosti, které musí ovládat každý jednotlivý člen průzkumné hlídky v okamžiku, kdy veškeré technické vymoženosti selžou,“ zdůraznil hlavní myšlenku soutěže velitel 102. průzkumného praporu podplukovník René Sabela při společném nástupu soutěžících.

Při první noční disciplíně se jednotlivé hlídky pohybovaly v náročném terénu ozvláštněném zchátralými a opuštěnými vesnicemi z 50. let minulého století, kde nechyběly ruiny domů či studní. Jejich cílem bylo posbírat co nejvíce kontrolních bodů z celkového počtu 40, které byly rozmístěny zhruba na 30 čtverečních kilometrech. Tahle disciplína řádně prověřila znalost práce s mapou, orientace v terénu a vyčítání bodů v různých souřadnicových systémech zavedených v AČR.

Soutěž průzkumných hlídek, která vedle odborných znalostí vyžaduje i fyzickou zdatnost, psychickou odolnost, sladěnost, souhru a spolupráci v týmu, není pro každého. Každoročně, zpravidla čtyři až pět družstev v průběhu soutěže musí odstoupit a cílovou páskou neproběhnou.

Závodu na Libavé se účastní studenti Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany průzkumné specializace ve dvou hlídkách. První hlídku tvoří četař Petr Pokorný, četař Tomáš Pomije, desátník Adam Macurák, desátník Jan Minařík a druhou rotný Martin Schudek, četař Tomáš Kolenský, četař Michael Povolný, četař Robert Pacík.

Autor: kapitán Petr Šiler, Pavel Pazdera​, foto: rotmistr Milan Koudelný​​

​​
​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa