Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na Cihelně 2014

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany na Cihelně 2014

Počet shlédnutí: 857

25.8.2014 • Stalo se již tradicí, že koncem srpna si armádní nadšenci připomínají vojenskou historii a techniku z minulého století na akci zvané „Den sil podpory Armády České republiky CIHELNA“. Nejinak tomu bylo i tuto víkendovou sobotu, kdy zmíněná vzpomínková vojensko-historická akce proběhla na nedaleké louce poblíž městečka Králíky na Pardubicku.

Králická Cihelna nesoucí název po místním pěchotním srubu K-S 14 „U cihelny“ je jednou z největších akcí Armády ČR a klubů vojenské historie, která je určena široké veřejnosti. Hlavními pořadateli bylo tradičně město Králíky spolu se Sekcí podpory MO a firmou Army Fort Brno, s.r.o., která je provozovatelem vojenského muzea.

Celá akce se konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starostky města Králíky Jany Ponocné. Za AČR se zúčastnili první zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor Josef Bečvář, ředitel Sekce podpory Ministerstva obrany brigádní generál Vladimír Halenka a další významní hosté.

Pořadatelé si pro návštěvníky opět připravili bohatý program dynamických a statických ukázek, při kterých prezentovaly svoje síly jednotlivé složky Armády ČR, Integrovaný záchranný systém, Celní správa ČR, Policie ČR, Vězeňská služba ČR a samozřejmě vojensko-historické kluby. Ve svých statických expozicích představila AČR spoustu novodobé techniky. Mimo armádní techniku byla vystavena i technika Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Celní správy ČR a samozřejmě nechyběla ani technika vojenských historických klubů, která se postarala o historickou ukázku na téma „Mobilizace 1938“. Tato ukázka byla k vidění dokonce dvakrát během celého dne a navíc odpolední ukázka byla určitým překvapením pro diváky, když si mohli pomocí hlasovacích kupónů umístěných na vstupních lístcích zvolit, jakým způsobem má tato bitva skončit. Zda zvítězí bránící se československá armáda nebo útočící německá Wehrmacht či boj dopadne nerozhodně.

Po celou dobu konání akce si veřejnost mohla prohlédnout zpřístupněné pevnosti z let 1935 – 1938. Programová nabídka byla pro všechny jistě velmi rozmanitá a mimo hlavní sobotní bojové ukázky mohli diváci navštívit i vojenské muzeum v Králíkách či si vychutnat páteční kulturní program na náměstí v Králíkách, kde zazpívala populární slovenská zpěvačka Kristina s doprovodnou kapelou, zahrála vojenská hudba Olomouc, vystoupily Mažoretky z Dobrušky a skupina historického šermu Rego.

Univerzita obrany zde jako jediná vysoká vojenská škola v České republice zajistila zájemcům informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách. Budoucí uchazeči tak dostávali informace o studijních oborech, podmínkách přijímacího řízení, ale také pomoc při výběru vhodného oboru.

Autor: Roman Hanzlík​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa