Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurz: Přesuny na vodě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Kurz: Přesuny na vodě

Počet shlédnutí: 176

22.8.2014 • V prvním srpnovém týdnu proběhl v rámci speciální tělesné přípravy volitelný kurz „přesuny na vodě“.  Tohoto kurzu se zúčastnilo13 studentů a 9 členů stálého stavu. Cílem kurzu je nejen osvojení dovedností, jako jsou řízení lodě (kanoe, kajak, raft), zdolávání peřejí a jezů, předvídání možných nebezpečí, táboření, ale také odreagovaní a „vyčištění“ hlavy od každodenních problémů.

Letos byla vybrána řeka Sázava.  Zpočátku se zdálo, že to byla špatná volba, neboť hladina řeky se neustále vlivem horkých dnů každým dnem snižovala. Proto byl několikrát měněn i plán jednotlivých úseků. Nakonec se však štěstí usmálo, protože přívalové deště zvedly hladinu natolik, že bylo možné sjet i nejkrásnější a nejtěžší úsek řeky Sázavy - peřeje „Stvořidla“.  Na tomto úseku dosahuje voda obtížnosti VWII, což je stav, kdy voda zalévá loď a posádka si moc sucha neužije. Někteří z účastníků tak na vlastní kůži vyzkoušeli jaké to je plavat v divoké vodě mimo svou loď. V dalších úsecích už byla Sázava mírně tekoucí řekou, kterou lze nazvat “olej“, jež prověřil odolnost a vytrvalost posádek.

Poslední den kurzu byl završen drobnou třešinkou na dortu v podobě vodního slalomového kanálu v Praze v Troji. Na tomto kanále se pravidelně jezdí vrcholné soutěže ve vodním slalomu, jako jsou Světový pohár, Mistrovství světa nebo Mistrovství republiky. Zde měli všichni možnost vyzkoušet sílu Vltavy s velkým množstvím vodních překážek, slalomových tyčí a zejména vodních válců, které si dokázaly pohrávat s lodí jako kočka s myší.

A co říci na závěr? Putování po vodě splnilo svůj účel, účastníkům se líbilo, všichni přežili ve zdraví a někteří dosáhli dokonce mozolů na rukou. A my, organizátoři kurzu, již můžeme plánovat na příští rok nový kurz. Která řeka to bude? To se nechte překvapit.

 

Autor: Petr Lašák, foto: Petra Hedánková

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa