Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nováčci mají za sebou první týden základního výcviku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nováčci mají za sebou první týden základního výcviku

Počet shlédnutí: 571

9.8.2014 • Nástupní plocha v areálu vyškovské VA-VeV je zaplněna jednotkami vojáků v novotou svítících maskáčích. Zatímco vojíni jedné z čet s rukama za hlavou střídají sed a leh, sousední četa v rychlém sledu provádí kliky, příslušníci další jednotky vytřepávají z rukou únavu z předchozího cvičení. Ze čtvrté čety jsou přes ostatní vidět jen nohy, kroužící ve vzduchu v pomyslných pedálech. Plochou se ozývají ostré povely instruktorů a hlasité odpočítávání provedených cviků.

Více než tři stovky nových studentů Univerzity obrany prožívají čtvrtý den základního výcviku a právě si zlepšují svou fyzickou kondici, která se s každým nastupujícím ročníkem stává problematičtější. Nováčci postupně získávají nezbytné návyky a provádějí první krůčky své vojenské kariéry. Dnešní den je však svým způsobem výjimečný. Po obědě je totiž čeká první setkání s představiteli školy, kde se v následujících pěti letech budou připravovat na své povolání.

Jako první je v zaplněné aule jménem vedení Univerzity obrany oslovuje prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Ing. Miloslav Bauer, Ph.D., který mimo jiné shrnuje novinky, které nastávající akademický rok přináší, zejména pak skutečnost, že přítomní posluchači otevírají nový souvislý pětiletý studijní program. Zdůrazňuje také, že úspěšné absolvování základního výcviku je nezbytnou součástí studijních povinností a je zahrnuto do hodnocení, které po druhém ročníku bude mít vliv na zařazení do jednotlivých studijních modulů. „Chceme z vás udělat leadery, probudit ve vás vůdcovství, které by mělo proniknout do hloubi vašeho naturelu,“ popisuje plukovník Bauer cíl, kterým univerzita vychází vstříc požadavkům moderní AČR.

Proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Fakulty vojenských technologií plukovník doc. Ing. Vlastimil Malý, CSc. poté informuje o možnosti studovat matematiku nebo fyziku v anglickém jazyce. „Je pak možné složit zkoušku v češtině?“ dotazuje se vojín Hrubý. Odpověď je kladná. „Kdykoliv v rámci výuky i během zkoušky je možné přejít k mateřštině,“ doplňuje plukovník Malý. Následující dotazy pak v rámci diskuse směřují k podmínkám programu Erasmus, výuce dalších jazyků, jako je ruština či arabština nebo k průběhu zařazování k útvarům po ukončení studia.

Po zodpovězení všech otázek se studenti po četách přemisťují před budovu. Mezi nimi i vojínka Tanenbergerová, která neztratila svůj optimismus z nástupu: „Zatím se mi tady líbí,“ shrnuje s úsměvem svou dosavadní zkušenost. Stejný postoj však nesdílejí všichni, během setkání zazněla i morální podpora těm, kdož případně uvažují o opuštění výcviku.

Zatímco čtvrteční program pro většinu čet končí, část jedné z nich se přesouvá do výcvikového prostoru, kde se její členové v roli figurantů zapojují do cvičení jednotky připravující se pod dozorem instruktorů na zahraniční misi. Studenti mají za úkol domáhat se u brány vstupu do tábora a setkání s velitelem. Mohou si tak bezprostředně vyzkoušet situaci, které možná budou za několik let znovu čelit, tentokrát ovšem z opačné strany.

 

Autor: Viktor Sliva​​​ ​​​​​​​​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa