Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Noví studenti Univerzity obrany nastoupili na základní výcvik do Vyškova

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Noví studenti Univerzity obrany nastoupili na základní výcvik do Vyškova

Počet shlédnutí: 1071

​5.8.2014 • V pátek 1. srpna, přesně týden po vyřazení letošních absolventů Univerzity obrany, nastoupily více než tři stovky nových studentů této vojenské vysoké školy k dvouměsíčnímu základnímu výcviku. Do prostor Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov se dostavilo 313 nováčků, kteří prošli náročným sítem přijímacího řízení.

Krátce před sedmou hodinou ranní noví studenti pozvolna zaplňují kinosál, velká část z nich přichází ve skupinách bez zavazadel. Jde o ty, kteří využili možnost ubytovat se den před nástupem. Ostatní přicházejí k areálu buď v doprovodu rodinných příslušníků či známých, nebo sami. Mezi ty druhé patří Iveta Tanenbergerová z Ostrova u Macochy, která nastupuje ke studiu oborou řízení a použití ozbrojených sil na nově reorganizované Fakultě vojenského leadershipu. „Pocity zažívám smíšené – na jedné straně se těším a na druhé mám obavy z neznámého,“ svěřuje se před vstupem do areálu mladá žena, která poslední den v civilu strávila na soustředění se svým fotbalovým týmem.

„Ajejej,“ dává v kinosále průchod své nervozitě několik minut po sedmé hodině jeden z přítomných, když promítání filmu z prostředí ozbrojených sil přerušuje příchod instruktorů, kteří začínají vyvolávat v abecedním pořadí první četu nováčků. Ti se postupně řadí před společenským sálem, v jehož útrobách pak jeden po druhém procházejí k jednotlivým pracovištím, kde vyřizují nezbytnou administrativu spojenou s nástupem. Pak dostávají svačinu a absolvují lékařskou prohlídku. Mezi nimi i Lukáš Glacner z Rýmařova. „K vojenství mám vztah už od dětství a toto je pro mě vysněná práce,“ odpovídá svalnatý mladík na otázku, proč ke studiu zvolil právě vojenskou školu.

Pro většinu z nastupujících studentů tím program první dne vojenské kariéry končí. Vzhledem k pátečnímu termínu jsou zbývající části nástupní procedury přesunuty až na počátek dalšího pracovního týdne. Výjimkou je pouze první četa, která odchází do výstrojního skladu a postupně „fasuje“ jednotlivé součásti vojenské výstroje.

Nové vojáky z povolání – budoucí studenty Univerzity obrany čeká ve vyškovském armádním výcvikovém zařízení fyzicky, psychicky i časově náročný výcvik, který představuje počáteční etapu přípravy vojáka v činné službě Armády České republiky. Cílem základního výcviku je naučit vojáka základní práva a povinnosti, zvládnout základní činnosti, obsluhu a střelbu z ručních zbraní, a také vytvořit fyzické a psychické předpoklady pro výkon služby profesionálního vojáka.

„Během dvou měsíců musíme nováčky vycvičit tak, aby byli schopni přežít na soudobém bojišti,“ vysvětluje cíl základního výcviku plukovník gšt. Karel Klinovský, ředitel Odboru přípravy VeV-VA Vyškov v rozhovoru pro Českou televizi, jejíž štáb zde pořizuje reportáž. Nadcházejících šedesát dnů bude pro mnohé z nových vojáků stresujících, ale je na nich, aby prokázali, že jsou pro Armádu ČR přínosem.


Autor: Viktor Sliva​​​ ​​​​​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa