Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zástupci Fakulty ekonomiky a managementu na Ukrajině v rámci NATO DEEP

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Zástupci Fakulty ekonomiky a managementu na Ukrajině v rámci NATO DEEP

Počet shlédnutí: 117

28.7.2014 • Ve dnech 15. až 18. července 2014 delegace Fakulty ekonomiky a managementu vedená děkanem fakulty plukovníkem doc. Ing. Vladanem Holcnerem, Ph.D zorganizovala seminář pro klíčový personál Univerzity vzdušných sil v ukrajinském Charkově. Seminář, zaměřený na realizaci akreditovaných vojenských studijních programů v oblasti vojenského leadershipu, byl realizován na základě požadavku ukrajinského partnera v rámci programu NATO DEEP.

Na základě požadavku představitelů ukrajinské strany byly realizovány celkem čtyři prezentace. Hlavními tématy prezentací zahrnuly implementaci profesních požadavků ozbrojených sil a referenčního vojenského kurikula NATO v rámci aktuální vzdělávací strategie Univerzity obrany, naplňování principů Boloňského procesu a evropského/národního kvalifikačního rámce ve vojenských akreditovaných studijních programech, přístupu Fakulty ekonomiky a managementu k realizaci mezinárodní spolupráce v rámci přípravy budoucích důstojníků, představení programu ERASMUS/MILITARY ERASMUS a usměrňování kariér akademických pracovníků s ohledem na akreditační a vojensko-profesní požadavky.

Ze strany ukrajinského partnera byl o uvedenou tématiku značný zájem. Zaměstnání se zúčastnilo celkem 53 osob, zejména pak zástupce rektora-velitele, děkani devíti fakult charkovské Univerzity vzdušných sil a vedoucí kateder a ústavů. Prezentace probíhaly za využití kombinace anglického a ruského jazyka a po každé prezentaci následovala řada dotazů účastníků a společná diskuze. Zejména tématika usměrňování kariér akademických pracovníků s ohledem na akreditační a vojensko-profesní požadavky vyvolala živou diskusi.

Účastníci semináře měli možnost seznámit se s prostory a zejména pak učebně výcvikovou základnou charkovské Univerzity vzdušných sil, včetně simulátorů Mi-8 a L-39. Lze konstatovat, že Univerzita vzdušných sil v Charkově již úspěšně implementovala celou řadu opatření při naplňování Boloňského procesu. Univerzita má nejvyšší stupeň ukrajinské akreditace včetně postgraduálního studia a možnosti jmenovat docenty a profesory.

Na základě realizovaného semináře představitelé vedení Univerzity vzdušných sil v Charkově vyjádřili silný zájem o úzkou spolupráci s Univerzitou obrany, nejen v rámci programu NATO DEEP, ale i perspektivně v rámci programu ERASMUS. Pro nastavení principů budoucí spolupráce a identifikaci vhodných oblastí spolupráce byli zástupci Univerzity vzdušných sil V Charkově děkanem Fakulty ekonomiky a managementu plukovníkem doc. Ing. Vladanem Holcnerem, Ph.D pozváni na půdu Univerzity obrany.

I přes nelehkou bezpečnostní situaci na Ukrajině byla semináři ze strany vedení Univerzity vzdušných sil věnována značná pozornost, což naznačuje i vysoká účast klíčového personálu univerzity, a veškerá jednání a prezentace se nesly ve velice přátelské atmosféře. Celý seminář lze považovat za přínosný pro obě strany a již nyní lze identifikovat oblasti možné budoucí spolupráce.


Autor: Jan Drozd​, foto: hostitelská strana​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa