Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany podesáté slavnostně vyřadila své absolventy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany podesáté slavnostně vyřadila své absolventy

Počet shlédnutí: 1300

25.7.2014 • Také v roce desátého výročí vzniku Univerzity obrany byli na konci akademického roku slavnostně vyřazeni absolventi této vojenské vysoké školy. Ceremoniál proběhl v pátek 25. července v areálu kasáren Šumavská a přítomni mu byli čelní představitelé Ministerstva obrany ČR, Generálního štábu AČR a další významní hosté. Vojenské prezenční studium na Fakultě ekonomiky a managementu a Fakultě vojenských technologií letos úspěšně završilo 221 studentů. 

​Tradičního slavnostního vyřazení absolventů UO se zúčastnili ministr obrany Martin Stropnický, předseda senátního Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan, předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR Miloš Janeček, první zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor Miroslav Žižka, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jaromír Veber, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky brigádní generál Zdeněk Jakůbek, vojenský přidělenec Vietnamu Nguyen Van Chung, představitelé státní správy a místní samosprávy a delegace partnerských občanských spolků. Tradičně byli přítomni rodinní příslušníci a známí čerstvých absolventů Univerzity obrany.

Po přehlídce nastoupených jednotek a úvodním přivítání hostů všichni přítomní minutou ticha uctili památku vojáků, kteří položili své životy při plnění služebních povinností v zahraniční misi ISAF v Afghánistánu. 

Poté se slova ujal ministr obrany Martin Stropnický, který tuto příležitost využil k připomenutí, že tradiční vojenské ctnosti, jako je odvaha, věrnost a vlastenectví nežijí pouze v podobě historické vzpomínky. „Ukrajinská krize překresluje mapu zahraničně-politických vztahů. Být vojákem, to je dnes znovu nejen čest, ale také odvaha a odpovědnost. Nosit uniformu je vyznamenáním a současně kr​édem i symbolem osobní statečnosti. Vojákův úkol za něj nikdo jiný nesplní. Je to práce, při níž může jít o život. Na hrobech pěti našich vojáků, kteří se jen před několika dny v Afghánistánu stali obětí teroru, ještě nestačily uvadnout květiny,“ uvedl ministr.

První zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor Miroslav Žižka vystoupil ve své funkci na akademické půdě naposled a na základě osobní vzpomínky povzbudil absolventy na začátku jejich vojenské služby: „Nesmíte pochybovat po prvních nezdarech, jen tvrdá, poctivá práce, vaše další sebevzdělávání, sebeobětování, péče o druhé vás posune výše. Vy se stáváte spoluzodpovědnými za budoucnost naší armády.“ 

Rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl oslovil absolventy na konci časového úseku, který byl naplněn vysokoškolským studiem a vojenskou přípravou. Ty, kteří zanedlouho nastoupí na své první funkce k vojenským útvarům a zařízením, podpořil ve snaze úspěšně vyřešit otazníky, které přinese spletitá dráha vojenské kariéry nad rámec řádů a příruček: „Inteligence, patřičná dávka sebevědomí, zdravý rozum, schopnost rozlišit dobré od špatného, ale i sebekritičnost a umění si přiznat chybu, to je mnohem víc, než pouhá znalost norem. Spolehnout se na vás pak bude moci jak velení armády, tak i občané naší vlasti,“ uvedl ve svém projevu rektor-velitel.

Po projevech následoval stěžejní bod programu - symbolické vyřazení absolventů, které proběhlo prostřednictvím nejlepšího studenta Fakulty vojenských technologií poručíka Jana Holuba. Rektor-velitel jej „pasoval“ univerzitním mečem před bojovým praporem školy a v doprovodu ministra obrany a prvního zástupce náčelníka Generálního štábu.  Osm dalších absolventů obdrželo na základě studijních výsledků věcný dar Ministra obrany ČR, jímž byly hodinky s věnováním, a stejný počet studentů získal odměnu rektora-velitele Univerzity obrany. Poručík Daniel Buršík převzal věcný dar náčelníka Generálního štábu, jeho kolega poručík Jan Holub poté jménem nových absolventů přednesl děkovný projev. 

Na slavnostní pochod vyřazených studentů pak navázaly dva průlety dvojice leteckých formací – vrtulníkové v sestavě strojů Mi-24V/35 a Mi-171Š z letecké základny v Náměšti nad Oslavou a stíhací tvořené taktickými letouny JAS-39 Gripen ze základny v Čáslavi.

Na úplný závěr slavnostního ceremoniálu dali letošní absolventi průchod své radosti, když na základě tradice vyhodili své čepice nad hlavy. Po krátké přestávce následovalo ukázkové vystoupení čestné jednotky AČR, jejíž členové za velkého zájmu účastníků vyřazení i hostů předvedli svou zručnost při nakládání se zbraní. 

Novináři využili přítomnosti ministra obrany a položili mu na krátkém pressfoyer otázky týkající se budoucího fungování Univerzity obrany. Martin Stropnický ocenil spolupráci školy s Generálním štábem při slaďování potřeb armády a obsahu studia a potvrdil svůj souhlas s předloženým záměrem rozvoje univerzity. Současně označil za nezbytné, aby snižování nákladů, které je plánováno v rámci tohoto záměru, probíhalo na racionálním základě.

Významní hosté, vedení univerzity, ocenění studenti a jejich rodinní příslušníci se pak přemístili do prostor Klubu UO, kde v souvislosti se završením letošního akademického roku byli někteří příslušníci univerzity oceněni Medailí za službu v ozbrojených silách a majorka Blanka Adámková, reprezentantka České republiky v rádiovém orientačním běhu, získala ocenění za reprezentaci v zahraničí.

Nejvýznamnější den pro absolventy Univerzity obrany pokračoval akademickou částí – slavnostními promocemi 450 absolventů vojenského i civilního studia Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií, které proběhly v Janáčkově divadle v Brně.


Fotogalerie: 

 Vyřazení absolventů UO + ocenění příslušníků UO


Záznam slavnostního vyřazení:

​​


Autor: Viktor Sliva​​​ ​​​​​​​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa