Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Cena rektora - „Studentská hlava 2014“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Cena rektora - „Studentská hlava 2014“

Počet shlédnutí: 310

22.7.2014 • Cenu rektora za nejlepší výsledky tvůrčí činnosti studentů Univerzity obrany získala v akademickém roce 2013/2014 studentka Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové rotmistryně Mgr. Markéta Krejčiová. Titul „Studentská hlava 2014“ převzala z rukou prorektora pro vnitřní řízení univerzity plukovníka gšt. Miloslava Bauera dne 27. června 2014 při příležitosti slavnostního vyřazení absolventů magisterských a doktorských studijních programů Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. 

Toto významné ocenění bylo letošní absolventce oboru Vojenské farmacie uděleno na základě vědecko-výzkumných úspěchů, kterých dosáhla pod vedením školitelky majorky PharmDr. Jany Žďárové Karasové v oblasti studia inhibitorů acetylcholinesterasy a jejich využití v léčbě Alzheimerovy choroby.



Alzheimerova choroba patří mezi závažná neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupnému rozpadu nervových vláken, jež vede až k rozvoji demence pacienta. Ve věku nad 65 let trpí touto nemocí každý 20. člověk. Onemocnění a jeho dlouhodobě se zhoršující průběh má velké dopady jak na zdraví pacienta samotného, tak potažmo na osoby v jeho okolí. Ačkoliv je znám průběh nemoci, účinná léčba je stále předmětem studií řady významných vědeckých pracovišť po celém světě. Předmětem oceněné studie je porovnání farmakokinetických hodnot látky tacrinu a jeho derivátu 7-methoxytacrinu (látek určených k léčbě Alzheimerovy choroby) vzhledem k jejich propustnosti biologickými membránami, a to stanovením jejich hladiny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie v kombinaci s fluorescenčním detektorem v mozku a v plazmě. Studie byla dále oceněna 1. místem v 2. sekci 8. fakultní vědecké konference studentské tvůrčí činnosti FVZ UO konané v září 2013 a 3. místem v nelékařské a stomatologické sekci Vědecké konference studentů lékařských fakult ČR 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze konané v listopadu 2013.


Autor: Lenka Zárybnická, foto: Lenka Hrdličková
​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa