Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Robotické „hrátky“ i „protivzdušné války“. Státnice na Katedře systémů PVO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Robotické „hrátky“ i „protivzdušné války“. Státnice na Katedře systémů PVO

Počet shlédnutí: 360

11.7.2014 • Polovina července je již tradičně ve znamení „sklizně“ z práce za tří, resp. dvouleté období bakalářského a nadstavbového magisterského studia. Katedra systémů protivzdušné obrany Fakulty vojenských technologií tento rok časovala své státní závěrečné zkoušky do termínu 8. a 9. července 2014.

Své závěrečné práce studenti zpracovávali prakticky již od zimního semestru akademického roku, a tudíž měli dostatečný časový prostor jak pro potřebné analýzy, tak i pro vyřešení teoretických, či praktických úkolů. Řada cílů prací studijního modulu „Systémy velení a řízení“ totiž vyžadovala konzultace, resp. verifikaci u útvarů Vzdušných sil AČR, příp. Centra simulačních a trenažérových technologií Brno. Studenti studijního modulu „Technické zabezpečení systémů velení a řízení v PVO“ se zase museli vypořádat se softwarovým řešením, příp. reálným hardwarovým zhotoveným mechatronických výstupů – robotických zařízení.

Samotné obhajoby závěrečných prací vcelku většinou prokázaly, že studenti si v průběhu studia jednak osvojili zásady prezentování výsledků vlastní práce a rovněž schopnost operativně reagovat na položené dotazy. Jak už to při takovýchto příležitostech ale bývá, někteří „vytáhli“ svou obhajobou výslednou známku na lepší stupeň než navrhoval oponent, byly však i prezentace, které výsledný efekt spíše degradovaly.

Před státními zkušebními komisemi vedenými předsedy plukovníkem doc. Dr. Ing. Alexandrem Štefkem a doc. Ing. Vojtěchem Májkem, CSc. obhajovalo své práce a na zkušební otázky odpovídalo celkem pět studentů bakalářského studijního programu, pět studentů nadstavbového magisterského studijního programu a jeden student kombinované formy studia. Celkové hodnocení studentů bakalářského studia bylo následující: dva studenti „výborně“, dva studenti „velmi dobře“ a jeden „dobře“. Tím jen potvrdili umění aplikace platnosti Gaussova normálního rozdělení. V nadstavbovém magisterském studiu byla udělena ohodnocení rovnoměrně – po dvou studentech pro každý klasifikační stupeň a tak aplikovali binomické rozložení náhodné veličiny, naštěstí s pravděpodobností nevyhovující známky rovnou nule.

 
 
Závěrem lze konstatovat, že jak práce samotné, tak i penzum deklarovaných vědomostí jsou úspěšným koncem studia našich studentů a zároveň i dobrým základem pro jejich následující kariéru – a to buď u útvarů Armády ČR, nebo Vietnamské socialistické republiky (končili nám tři vietnamští studenti), či pro pokračování v magisterské nadstavbě. Je jen na nich, jak své vědomosti zúročí při dalším studiu, nebo v praxi u vojsk. A k tomu jim všichni vědeckopedagogičtí pracovníci katedry přejí mnoho zdaru.

Autor: Miroslav Krátký

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa