Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Student UO v čele národní studentské reprezentace

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Student UO v čele národní studentské reprezentace

Počet shlédnutí: 159

11.7.2014 • Předsedou studentské komory Rady vysokých škol je od minulého čtvrtka rotný Daniel Thibaud z Univerzity obrany. Poprvé v historii se předsedou tohoto celostátního orgánu, který zastupuje studenty veřejných, státních i soukromých vysokých škol v České republice, stal student vojenské vysoké školy. 

Když se nově zvolený předseda studentské komory Rady vysokých škol Daniel Thibaud na střední škole rozhodoval, kterým směrem zaměří svá další studia, činil tak na základě několika kritérií. Především chtěl uplatnit svůj zájem o fyziku a biologii. Zároveň ho lákalo prestižní povolání vojenského lékaře. Z této zdánlivě nesourodé kombinace nakonec vzešlo rozhodnutí studovat na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany se zaměřením na rentgenologii, radiologii či nukleární medicínu.

„Můj dědeček byl voják, ale pušku v ruce nikdy nedržel,“ začíná rotný Daniel Thibaud vysvětlení svého vztahu k armádě a současně původu svého jména. „Narodil se v roce 1920 v jihofrancouzském Nimes a za 2. světové války byl totálně nasazen v bohumínských ocelárnách. Pak už tu zůstal a já nosím jeho jméno.“

Ihned po příchodu na královéhradeckou Fakultu vojenského zdravotnictví, jež je součástí Univerzity obrany, byl Daniel Thibaud zvolen do univerzitního Akademického senátu. Nyní ve svém druhém funkčním období vystoupal až na pomyslný vrchol studentské samosprávy. Ve čtvrtek 3. července 2014 byl na mimořádném zasedání zvolen novým předsedou studentské komory Rady vysokých škol, která je národní reprezentací vysokoškolských studentek a studentů. Členové komory jsou delegáti všech veřejných a státních vysokých škol a dále také delegáti z členských soukromých VŠ. Tento orgán reprezentuje názor českých vysokoškoláků na národní i mezinárodní úrovni, přijímá stanoviska a doporučení na schůzích konaných v přibližně měsíčním intervalu.

„Myslím, že ke zvolení mi pomohly jasně prezentované názory, rétorické dovednosti a v neposlední řadě taky schopnost vést lidi, což je do velké míry dáno studiem na vojenské škole,“ shrnuje Daniel Thibaud a naznačuje směr, kterým hodlá studentskou komoru vést: „Myslím, že v předchozích letech pracovala tvrdě a dobře, vykonala kus práce například v boji proti nelegálnímu placení poplatků nebo při přípravě novely vysokoškolského zákona. Podle nově zvoleného předsedy by o těchto výsledcích měla být více informována veřejnost. „Navíc bych chtěl tato velká témata doplnit o pomoc studentům, kteří řeší konkrétní problémy běžného života,“ uzavírá rotný Thibaud.

Od 3. července tak má student Univerzity obrany možnost naplnit poslední kritérium, které si kdysi vytyčil při volbě vysoké školy – dělat něco navíc.

 

Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa