Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO bodovali na vědomostní olympiádě v Aténách

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti UO bodovali na vědomostní olympiádě v Aténách

Počet shlédnutí: 700

7.7.2014 • Čtyři studenti Univerzity obrany se probojovali mezi desítku účastníků 2. olympiády o společné bezpečností a obranné politice Evropské unie s názvem Common Security and Defence Policy (CSDP), kteří své soutěžní práce prezentovali začátkem května v závěrečném kole soutěže v Řecku. 

Soutěž pro studenty vojenských vysokých škol, jejíž druhý ročník proběhl na půdě řecké Hellenic Military Academy, je vícestupňová. V první fázi na podzim loňského roku probíhalo studium e-learnigových materiálů o historii, vývoji i současné bezpečnostní a obranné politice v Evropě, stejně tak jako informací o spolupráci orgánů EU, NATO a OSN. Každá oblast vědomostí vytvářela samostatné moduly, ze kterých se psaly testy pro ověření získaných znalostí. V lednu byly odevzdány všechny studentské soutěžní práce, jejichž témata vycházela z aktuálních bezpečnostních, obranných a politických aspektů. V únoru se vybraní studenti zúčastnili vzdělávacího semináře k otázkám CSDP na rakouské vojenské akademii Marie Terezie ve Wiener Neustadt, což mělo za cíl rozšířit studentský obzor v dané problematice a upevnit získané znalosti.

Na počátku května byli do Řecka spolu se soutěžícími ve vědomostní soutěži pozváni i autoři deseti nejlepších esejí, mezi nimi i čtyři studenti Univerzity obrany – rotný Bc. M. A., rotný Bc. A. K., rotný Bc. Michal Formánek a desátník Bc. Miroslav Hovorka. Komise hodnotila zpracování esejí a jejich přehlednost, ale také způsob, jakým byly prezentovány, protože kultivované vystupování je podle členů hodnotitelské komise pro budoucího důstojníka a velitele nezbytné. Na základě bodového hodnocení se brněnští studenti umístili v uvedeném pořadí těsně pod stupni vítězů.

„Z pohledu studenta se jednalo o mimořádně přínosnou akci, kdy byla možnost uplatnit získané znalosti z obranného sektoru, ověřit a zlepšit jazykové dovednosti, jelikož vše probíhalo v angličtině, a v neposlední řadě to byla příležitost seznámit se s mladými budoucími důstojníky z různých armád států EU,“ zhodnotil účast na olympiádě jeden ze soutěžících desátník Miroslav Hovorka.

Závěrečnou odměnou pro účastníky 2. olympiády o společné bezpečností a obranné politice Evropské unie byla prohlídka Atén, jejíž součástí byla i návštěva Acropolis.

 

Autor: Miroslav Hovorka a Viktor Sliva​, foto: Miroslav Hovorka a Zdislava Ernestová

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa