Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla naši minulost a naznačila svou budoucnost

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla naši minulost a naznačila svou budoucnost

Počet shlédnutí: 379

27.6.2014 • Také v roce stého výročí vypuknutí válečného konfliktu, v jehož žáru se zrodil samostatný československý stát a jeho armáda, si Univerzita obrany připomněla Den ozbrojených sil České republiky. Současně prezentovala, že na základě schválení koncepce rozvoje je připravena zdárně naplňovat své poslání ve střednědobém i dlouhodobém horizontu. 

Novodobou tradici Dne ozbrojených sil České republiky založil Václav Havel a za jeho datum určil poslední červnový den, kdy se roku 1918 konala na pláních u Darney slavnostní přehlídka asi šesti tisíc českých a slovenských legionářů. Tuto historickou událost svázanou s aktem, jímž spojenecká Francie jako první potvrdila právo Čechoslováků na samostatnost a vlastní stát, zmínil ve svém projevu zástupce rektora-velitele Univerzity obrany plukovník gšt. Milan Marek.

Další část vystoupení věnoval zástupce rektora-velitele současné situaci a slavnostní nástup využil ke sdělení skutečnosti, že Ministr obrany České republiky akceptoval dlouhodobou orientaci a nastolený trend působení jediné vojenské vysoké školy v České republice v duchu dokumentu s názvem Záměr rozvoje UO ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. „Schválení záměru rozvoje Univerzity obrany vytváří předpoklady pro podstatnou stabilizaci personálních, materiálních a finančních kapacit školy, která i přes objektivní nutnost posílení efektivity všech činností a dosažení úspor zejména v oblasti mandatorních výdajů umožní zdárně naplňovat poslání Univerzity obrany,“ zhodnotil plukovník Marek význam rozhodnutí ministra obrany Martina Stropnického.

Součástí slavnostního nástupu v prostorách kasáren Šumavská bylo také udělení medailí Za službu v ozbrojených silách ČR, jež obdrželo 14 příslušníků Univerzity obrany. Zástupce rektora-velitele UO v rámci nástupu rovněž předal dvě Ceny rektora za studentskou tvůrčí činnost v akademickém roce 2013/2014. Prvním z nich získal četař Martin Kubeš z Fakulty ekonomiky, druhou bakalář Vít Havránek z Fakulty vojenských technologií. Rotmistryni Markétě Krejčiové z hradecké Fakulty vojenského zdravotnictví, která se ceremoniálu nemohla zúčastnit, bude Cena rektora za studentskou tvůrčí činnost udělena dodatečně. Ceremoniální část nástupu ke Dni ozbrojených sil ČR završil slavnostní pochod.

Slavnostnímu nástupu byli na tribuně přítomni zástupci partnerských občanských spolků, jako jsou Československá obec legionářská – jednota Brno, Svaz letců ČR, Svaz PTP – Vojenských táborů nucených prací ČR, městská organizace Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederace politických vězňů, Vojenské sdružení rehabilitovaných, Společnost Ludvíka Svobody, Klub výsadkových veteránů Jana Kubiše a Klubu vojenských důchodců při Univerzitě obrany. Po skončení slavnostního nástupu se představitelé občanských spolků v prostorách Klubu Univerzity obrany setkali s velením UO a společně jednali o rozvoji dosavadní úspěšné spolupráce při výchově mladé vojenské generace.



Video:

​​


Autor: Viktor Sliva​

​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa