Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti modulu Velitel dělostřeleckých jednotek se účastnili střeleb nově záváděných minometů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti modulu Velitel dělostřeleckých jednotek se účastnili střeleb nově záváděných minometů

Počet shlédnutí: 752

27.6.2014 • Dne 25. června 2014 se studenti třetího ročníku bakalářského studia modulu Velitel dělostřeleckých jednotek pod vedením majora Ing. Mgr. Martina Blahy, Ph.D. zúčastnili cvičení střeleb z 60mm lehkých minometů ANTOS-LR, které organizoval Úsek přípravy dělostřelectva Vojenské akademie ve Vyškově. 

60mm minomet je vysoce moderní nově zaváděná dělostřelecká zbraň vyvinutá a vyráběná v České republice, která je určena zejména k přímé palebné podpoře výsadkových, průzkumných a speciálních jednotek. Z útvarů AČR je v současné době je zavedená pouze u 43. výsadkového praporu.

Po příjezdu do VVP Březina studenti sesedli v prostoru palebných postavení právě v době, kdy minometná četa budovala palebná postavení. Pod vedením instruktora proběhlo seznámení s minometem ANTOS a také s postupem budování palebných postavení. Studenti měli možnost se seznámit s činnostmi na jednotlivých pracovištích a vše si prakticky vyzkoušet, což bylo neocenitelnou zkušeností. Ostré střelby byly nakonec zahájeny i přes nepřízeň počasí. Studenti tak mohli vidět a být „součástí“ jak procesu velení minometné četě, tak i samotné činnosti obsluh u minometů, kterou doposud znali pouze z teorie. Spolu s upevněním svých teoretických znalosti mohli studenti také načerpat nové zkušenosti s řešením aktuálních problémů, které vznikaly v průběhu samotných ostrých střeleb.

Po úspěšném splnění prvních palebných úkolů se studenti přemístili na pozorovací stanoviště specialistů dělostřeleckého průzkumu, kde mohli sledovat dopadovou plochu a přesnost výbuchů jednotlivých min. I na tomto místě si studenti upevnili své teoretické znalosti a přiučili se dělostřelecké problematice, tentokrát z pohledu dělostřeleckých pozorovatelů.


Po návratu do Brna hodnotili studenti cestu velmi pozitivně a přínosně a to nejen z pohledu výjimečné příležitosti zúčastnit se ostrých střeleb nově zaváděné zbraně, ale i z důvo​du blížících se státních zkoušek, kde mohou nově načerpané poznatky prakticky využít.


Autor: Filip Kalenský​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa