Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyšší důstojníci absolvovali kariérové kurzy na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vyšší důstojníci absolvovali kariérové kurzy na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 339

26.6.2014 • Za účasti zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky – náčelníka štábu generálmajora Františka Malenínského se ve čtvrtek 26. června konalo v Brně vyřazení absolventů Kurzu Generálního štábu a Kurzu vyšších důstojníků. Osvědčení o úspěšné účasti v kariérových kurzech převzalo víc než šest desítek důstojníků ve Sněmovním sále brněnské Nové radnice.

S úvodním projevem na slavnostním ceremoniálu vystoupil zástupce rektora-velitele Univerzity obrany plukovník gšt. Milan Marek. Ten mimo jiné uvedl, že letošní kariérové kurzy proběhly v podmínkách, kdy politická reprezentace státu byla objektivními okolnostmi postupně nucena nalézat konsenzus ve vztahu k stabilizaci rozpočtových výdajů na obranu v krátkodobém a střednědobém horizontu. „Na straně druhé probíhalo vaše studium v době zhoršujících se možností predikce budoucího společenského, zahraničně-politického a vojensko-bezpečnostního vývoje v nejširším slova smyslu, a to nejen v souvislosti se situací na Ukrajině,“ uvedl ve svém proslovu plukovník Marek.  

Zástupce rektora-velitele UO pak v doprovodu generálmajora Františka Malenínského předal osvědčení nejprve absolventům nejvyššího kariérového kurzu AČR – Kurzu Generálního štábu. Ten letos proběhl s historickým přídomkem „armádního generála Karla Klapálka“ a obhajobou závěrečné práce jej absolvovalo 6 důstojníků v hodnosti plukovníka. Generálmajor Malenínský stál v čele hodnotící komise a z tohoto titulu uvedl: „Výsledky obhajob závěrečných prací ukázaly, že studium v Kurzu Generálního štábu bylo pro absolventy přínosem a posunulo je v jejich rozhledu a chápání problematiky řízení obrany státu. Pevně věřím, že nabyté zkušenosti plně využijí ve své další kariéře.“

Absolventská osvědčení distančního Kurzu vyšších důstojníků převzalo 61 příslušníků AČR. Výuka byla zaměřena na vojenské umění, obranné plánování a bezpečnostní a obrannou politiku. Náročnost kurzu spočívá v tom, že studium probíhalo při výkonu služební činnosti. Účastníci museli zvládnout úkoly v rámci svých funkcí u útvarů a zařízení armády a souběžně i velké množství studijních povinností. Oba desetiměsíční kariérové kurzy byly realizovány v rámci programů celoživotního vzdělávání důstojníků AČR. Jejich garantem je Katedra celoživotního vzdělávání Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany.

Po ocenění nejlepších účastníků kurzů, kterými se stali plukovník gšt. Miloslav Lafek v Kurzu Generálního štábu a major Michal Horák v Kurzu vyšších důstojníků, vystoupil na závěr s projevem generálmajor František Malenínský, jenž právě zakončené kurzy přirovnal ke křižovatce, kterou absolventi prošli na své cestě životem. Poděkoval všem, kteří se rozhodli tuto zkoušku podstoupit a také těm, kteří jim při tomto nelehkém kroku podali pomocnou ruku.​ 


Záznam z vyřazení absolventů KGŠ a KVD:

​​


Autor: Viktor Sliva​​​

Fotogalerie:

 Vyřazení absolventů KGŠ a KVD​


​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa