Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference MITAV 2014 na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Konference MITAV 2014 na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 325

24.6.2014 • Univerzita obrany významně přispěla ke vzniku nové konference s názvem MITAV, jejíž první ročník proběhl ve dnech 19. a 20. června v univerzitním Klubu. Na přípravě a průběhu konference se podílely dvě součásti Fakulty vojenských technologií, a to Katedra komunikačních a informačních systémů a Katedra matematiky a fyziky.   

Nejen České republice, ale i dalším evropským státům chybějí technicky vzdělaní odborníci. Technicky vzdělané odborníky schopné algoritmicky uvažovat vyžaduje rovněž AČR. Přibližně před rokem vznikla a v užším kolektivu akademických pracovníků města Brna byla prodiskutována myšlenka podpořit vzdělávání v klíčových technických oborech konferencí, která by umožnila porovnání různých úhlů pohledů a navázání odborných kontaktů všech zainteresovaných pedagogů bez ohledu na to, zda učí na univerzitě nebo na základní škole. Postupně byly sestaveny a začaly pracovat výbory zcela nové konference MITAV (Matematika, Informační Technologie a Aplikované Vědy), která měla navázat na některé úspěšné, ale již zaniklé konference, a svým zaměřením získat zájem potenciálních příznivců ve stávajícím konkurenčním prostředí. Bylo stanoveno, že 1. ročník nové konference MITAV bude dvoudenní mezinárodní konference, která bude zahájena ve čtvrtek 19. června 2014 ve 14 hodin na Klubu Univerzity obrany v Brně.

Konferenci MITAV 2014 pořádala brněnská pobočka Jednoty českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Fakultou vojenských technologií Univerzity obrany (FVT UO), Pedagogickou fakultou a Ekonomicko-správní fakultou Masarykovy univerzity a Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Z FVT UO se na organizaci konference podílely dvě její katedry, a to Katedra komunikačních a informačních systémů (K-209) a Katedra matematiky a fyziky (K-215). Konference je určena zejména pro učitele všech typů škol a je zaměřena jak na nejnovější poznatky v matematice, informatice a dalších vědách, tak na problematiku výuky těchto oborů na všech typech a stupních škol, a to včetně e-learningu a dalších aplikací informačních technologií ve vzdělávacím procesu. Pořadatelé konference MITAV tedy soustředili pozornost zejména na vzdělávání v oblastech, které jsou pro současnou společnost nezbytné a velmi žádané. Cílem konference je vytvořit prostor pro prezentaci dosažených výsledků v různých vědních oborech, zabývat se obecnými otázkami vzdělávání (ZŠ, SŠ, VŠ) a současně poskytnout možnost pro setkání a vzájemnou diskusi pracovníků různých typů škol a zaměření. 

Při zahájení konference přivítal její účastníky rovněž proděkan pro vědeckou činnost FVT prof. RNDr. Jan Kohout, CSc. Následovaly úvodní dvě zvané přednášky prvního dne konference. První z nich „Lessons in Mathematics for Students of Natural Science and Technology in the First Semester“ přednesl prof. Karl Hayo Siemsen z Německa (University of Applied Sciences, Saarbrücken and FITT, Hoschschule Emden-Leer) a druhou „Problémy učitelské profese“ vynikající řečník RNDr. Dag Hrubý (Gymnázium Jevíčko). Páteční jednání konference pak probíhalo ve dvou paralelních sekcích, kdy každý přednášející měl na své vystoupení přidělen časový limit 15 minut.

Cíle organizátorů konference byly splněny. Na konferenci MITAV 2014 bylo přihlášeno 67 účastníků, z toho 26 ze zahraničí. Je potěšitelné, že mezi účastníky konference byli také zastoupeni pedagogové z VSŠ a VOŠ MO v Moravské Třebové, neboť právě tato škola připravuje značné množství budoucích studentů Univerzity obrany. Sborník konference obsahuje 47 příspěvků od autorů z České republiky, Slovenska a Ukrajiny. Studenty FVT UO důstojně zastoupil svým příspěvkem svobodník Tomáš Zikmund. Pedagogové ze středních škol obdrželi propagační materiály o UO, které mohou pomoci při získání zájmu nových studentů UO v dalším období. Závěrem patří poděkování Vydavatelskému oddělení Univerzity obrany za vytisknutí konferenčních sborníků a vedení Klubu UO za poskytnutí kvalitních prostor pro jednání konference.

 

Autor: Miroslav Hrubý​, foto: Miroslav Hrubý​, Viktor Sliva 

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa