Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Spolehlivost jako nezbytná podmínka dosažení úspěchu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Spolehlivost jako nezbytná podmínka dosažení úspěchu

Počet shlédnutí: 42

20.6.2014 • Ve čtvrtek 19. června proběhl na půdě Univerzity obrany pravidelný, v pořadí ji 55. seminář na téma „Informace o spolehlivosti produktů v provozu a jejich využití“, který uspořádala Odborná skupina pro spolehlivost České společnosti pro jakost ve spolupráci s Fakultou vojenských technologií UO. Cílem semináře je výměna zkušeností z oblasti sběru a vyhodnocování informací o spolehlivosti různých průmyslových produktů v provozu. 

Semináře se zúčastnilo 17 odborníků z akademické sféry i z praxe. V úvodu seznámil nezávislý konzultant, školitel a expert na spolehlivost a bezpečnost produktů Ing. Michal Vintr, Ph.D. účastníky semináře se základy a specifiky systémů managementu zaměřených na spolehlivost a mimo jiné informoval o tom, že v nejbližší době bude zavedena nová definice, která popisuje spolehlivost jako schopnost fungovat tak a tehdy, jak je požadováno.

Po teoretickém úvodu následovaly přednášky týkající se tří praktických oblastí, v níž spolehlivost sehrává významnou roli – železniční doprava, jaderná energetika a vojenská technika a materiál. Poslednímu z uvedených témat se věnoval podplukovník doc. Ing. David Vališ, Ph.D. z Katedry bojových a speciálních vozidel UO, který ve svém příspěvku mimo jiné uvedl, že o úspěchu v boji rozhoduje nejen vysoká technická úroveň použité techniky, ale také její schopnost plnit požadované funkce bez poruch a při minimálních požadavcích na údržbu. Dosažení tohoto stavu si klade za cíl standardizace, kterou Česká republika jako členský stát NATO zavádí do praxe od vstupu do aliance v roce 1999.

 

Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa