Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Workshop Živelní pohromy a úloha armády na Fakultě ekonomiky a managementu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Workshop Živelní pohromy a úloha armády na Fakultě ekonomiky a managementu

Počet shlédnutí: 48

13.6.2014 • Ve dnech 10. a 11. června 2014 uspořádala Fakulta ekonomiky a managementu Univerzity obrany v Brně workshop Živelní pohromy a úloha armády. Workshop probíhal jako součást aktivit programu NATO Defence Education Enhancement Program (DEEP), který je zaměřen na spolupráci v oblasti vzdělávání a výcviku v ozbrojených silách. Workshopu se zúčastnili příslušníci Ozbrojených sil Ukrajiny z Univerzity národní obrany Ivana Černyachovského v Kyjevě a z Akademie pozemního vojska Petro Sahajdačnyho ve Lvově. 

Úvodní část dvoudenního workshopu byla zaměřena základní aspekty problematiky živelních pohrom a možných scénářů, které mohou v jejich souvislosti nastat. Pozornost byla rovněž věnována vymezení místa a úlohy ozbrojených sil při zmírňování následků pohrom, otázkám angažovanosti jednotek CIMIC a krizového managementu. Teoretická část byla dále doplněna o prezentace laboratoře krizového řízení s ukázkou modelování procesů a vybraných typů krizových scénářů za pomoci speciálních softwarových aplikací.

Náplní druhého dne workshopu byla prezentace 103. centra CIMIC/PSYOPS v Olomouci a úkoly jednotek CIMIC. Prezentovány byly bohaté zkušenosti příslušníků 103. centra CIMIC/PSYOPS z mnohonárodních operací probíhajících mimo území ČR. O zkušenosti z povodní, které postihly Olomoucký kraj v letech 1997 a 2002, se přišli podělit přednášející z Oddělení krizového řízení Olomouckého kraje a Krajského vojenského velitelství. 

Lze konstatovat, že workshop Živelní pohromy a úloha armády splnil stanovené cíle a přispěl ke sdílení poznatků a zkušeností z angažovanosti ozbrojených sil v těchto typech operací, Podnětná diskuse se rovněž týkala otázek přípravy a vzdělávání příslušníků ozbrojených sil.

 

Autoři: Hana Vlachová, Pavel Foltin, foto: Pavel Foltin​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa