Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Univerzitě obrany se koná mezinárodní logistický kurz

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na Univerzitě obrany se koná mezinárodní logistický kurz

Počet shlédnutí: 305

11.6.2014 • Sjednocení způsobů plánování logistických operací používaných ve státech NATO a v zemích zapojených do programu Partnerství pro mír je náplní mezinárodního kurzu, který v těchto dnech probíhá na Univerzitě obrany.

Kurz s názvem Logistics Reconnaissance and Host Nation Support Workshop (LR&HNSWS) pořádá Sekce podpory MO a realizuje Katedra logistiky Fakulty ekonomiky a managementu UO. Spolu s jednou příslušnicí české armády se kurzu účastní celkem 14 zástupců ozbrojených sil ze šesti zemí zmíněného partnerského programu, konkrétně z Arménie, Moldávie, Švédska, Ukrajiny, Makedonie a z Bosny a Hercegoviny.

„Ve srovnání s předchozími roky jsme letos náplň kurzu na základě požadavků americké strany změnili,“ vysvětluje zásadní posun v obsahu kurzu vedoucí katedry logistiky plukovník gšt. Ing. Zbyšek Korecki, Ph.D. „Dá se říci, že je zcela nový a unikátní a nepředstavuje pouhou revizi nebo doplnění kurzů předchozích.“

Host Nation Support představuje poskytnutí logistické pomoci hostitelským státem ostatním státům vojenské aliance NATO při plánování a realizaci určité vojenské operace. Cílem kurzu je rovněž trénovat důstojníky logistických a operačních jednotek pro práci v náročných klimatických a geografických podmínkách. Tomu odpovídá také významné rozšíření náplně kurzu o logistický průzkum. Jeho praktický nácvik probíhá dva dny, a to v Centru zabezpečení materiálem technických služeb Štěpánov a na letišti v Brně - Tuřanech. V terénu si tak účastníci vyzkoušejí poznatky, získané během osmidenní teoretické přípravy v učebnách Univerzity obrany.

Program kurzu sestává z tematicky zaměřených bloků, věnovaných jednotlivým součástem logistických operací. Jeden z těchto bloků nese název Operační, vyjednávací a průzkumný tým a je věnován činnosti skupiny odborníků rozličného zaměření, jejímž úkolem je zabezpečit průzkum prostoru operace či vyloďovacích prostorů a také zajistit administrativní stránku operace – připravovat smlouvy pro obstarání vybraných služeb ve prospěch nasazených jednotek.

V dalším bloku se důstojníci seznamují se Společným záznamem o výsledcích logistického průzkumu. „Jde o metodiku sloužící jako návod pro prozkoumání zdrojů a infrastruktury prostoru operace. Dává návod, jak postupovat při průzkumu pozemních, vzdušných a vodních nebo námořních charakteristik daného státu,“ popisuje náplň výukového bloku plukovník gšt. Korecki.

„Ty rozdíly nejsou zásadní, jde spíš o detaily, ale ty nakonec mohou rozhodnout,“ hodnotí kompatibilitu jednotlivých národních systémů major Nedjati Golak z Makedonie, jeden z účastníků kurzu. Ten do Brna přijel v souvislosti se zapojením do cvičení Logex a potvrzuje tím další z cílů akce – přípravu na společné operace.

Kurz bude zakončen zkouškou ve formě prezentace. Na základě námětu z činnosti OSN dostanou účastníci za úkol připravit rozkaz k přemístění jednotek ze svého území do fiktivního státu Atlantis a k tamnímu zajištění přesunu do operačního prostoru.

 

Autor: Viktor Sliva​

​​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa