Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
2. místo v celoarmádní soutěži hlídek patřilo studentům UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

2. místo v celoarmádní soutěži hlídek patřilo studentům UO

Počet shlédnutí: 655

10.6.2014 • Současně s mezinárodní soutěží Airborne triathlon – Memoriál Nikolaje Martynova, který se uskutečnil minulý týden v Chrudimi, probíhala pro změnu ve Vyškově celoarmádní soutěž hlídek vojenské všestrannosti. Družstvo Univerzity obrany na druhém ročníku Memoriálu kapitána Radoslava Žáka vybojovalo krásné druhé místo.

Do kasáren Dědice se sjelo celkem jedenáct týmů, které zde a v přilehlém Vojenském výcvikovém prostoru Březina sváděly tvrdý boj se skutečně všestrannými disciplínami. Zástupce do turnaje vyslaly 7. mechanizovaná brigáda, 4. brigáda rychlého nasazení, Univerzita obrany a 102. průzkumný prapor Prostějov. UO reprezentovaly dva týmy.

Dva dny museli soutěžící prokazovat nejen vysokou úroveň fyzické zdatnosti a psychické odolnosti, ale také dobré znalosti při zvládnutí klasických a velmi různorodých vojenských dovedností jako jsou střelba z pistole a ze samopalu, hod granátem na dálku a cíl, orientační běh se znalostmi topografie, překonávání pozemních, podzemních i vodních překážek a také lezecké či zdravotnické dovednosti.

„V armádě máme celou řadu specializovaných soutěží, ale takováto všestranná, do které mohou poslat své zástupce prakticky všechny jednotky Armády ČR, tady dlouho chyběla,“ vysvětluje zrod tohoto jedinečného závodu jeho ředitel plukovník Karel Klinovský, náčelník Institutu přípravy do zahraničních operací a speciální přípravy Velitelství výcviku - Vojenské akademie.

Tematicky soutěž navazuje na závod, který v minulosti pořádaly speciální síly. A to souvisí i s jejím názvem: Kapitán Radoslav Žák svou vojenskou kariéru zasvětil nejprve speciálním jednotkám, kde se stal postupně jedním z největších odborníků nejen na topografii, střeleckou přípravu, ale i další vojenské dovednosti, a své letité zkušenosti pak na sklonku života předával jako lektor Velitelství výcviku - Vojenské akademie v prestižních kurzech například pro civilní zaměstnance NATO, diplomaty, novináře a další.

Stejně jako vloni i tento rok soutěž nabídla řadu dramatických událostí a zvratů, které zapříčinily, že dvě z hlídek se nakonec do cíle nedostaly. Mezi nimi i vynikající 2. tým 102. průzkumného praporu. Po prvním dni figuroval na medailovém třetím místě, jeho ambice ale skončily na velmi náročné překážce Tunel. Hlídce 73. tankového praporu Přáslavice se zase stal „osudným“ orientační závod.

Absolutním vítězem letošního ročníku se stala 1. hlídka 102. průzkumného praporu Prostějov, která si ziskem 1198 bodů odvezla také putovní pohár Memoriálu kpt. Radoslava Žáka. Osobně poblahopřát jim přijel velitel 102. průzkumného praporu Prostějov podplukovník René Sabela. Stříbro si do Brna odvezl tým Univerzity obrany „B“ se ziskem 1153 bodů a bronzový stupínek vybojovala ziskem 1078 bodů hlídka 43. výsadkového praporu Chrudim. Úspěšný tým UO tvořili rotmistr Bc. Michal Appl, rotmistr Bc. Jakub Hynek, četař Lukáš Rabel a četař Miroslav Švec. Univerzitní tým „A“, ve složení rotný Bc. Dominik Onuščák, četař Lukáš Grmolec, četař Daniel Verner a desátník Jan Šedivka, skončil na čtvrtém místě.

„Tento závod nemá poražených, pro mě jste vítězové všichni. Prokázali jste vysokou motivaci, profesionální výkony, mnozí jste si sáhli i na dno svých sil a toho si opravdu cením a vážím. Vaše jednotky na vás mohou být právem hrdé,“ řekl za organizátory náčelník Odboru vnitřního řízení VeV-VA plukovník Jan Holek.

Dosažené výsledky studentů Univerzity obrany v tvrdé konkurenci týmů od elitních jednotek AČR hovoří o jejich kvalitní vojensko-praktické připravenosti a tělesné zdatnosti. 


Autor: kapitánka Monika Nováková, VeV-VA, Pavel Pazdera​, foto: Vladimír Bezděk, Hana Jurčová

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa