Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výcvik ve vyhledávání zdrojů ionizujícího záření

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výcvik ve vyhledávání zdrojů ionizujícího záření

Počet shlédnutí: 221

9.6.2014 • V posledním květnovém týdnu probíhal ve výcvikovém prostoru chemického vojska Tisá výcvik mobilních skupin Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a jednotek chemického vojska AČR zaměřený na monitorování radiační situace v terénu a vyhledávání zdrojů ionizujícího záření. Na přípravě a realizaci cvičení se podílel Ústav ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany.

Výcvik mobilních skupin a osádky chemické laboratoře, která byla plně v gesci ÚOPZHN, byl zahájen teoretickou částí, jež obsahovala obecný úvod o cvičení, měření v rámci radiační monitorovací sítě, zásady chování v kontaminovaném území a teorie k jednotlivým měřením (dávkový příkon, postup při vyhledávání záření, in-situ spektrometrie a povrchová kontaminace).

V odpoledních hodinách prvního dne cvičení probíhalo praktické zaměstnání pro mobilní skupiny chemického vojska AČR. Cvičení probíhalo pod dohledem Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Státního ústavu radiační ochrany a ÚOPZHN a bylo zaměřeno na problematiku manipulace s dozimetrickými přístroji pro měření hmotnostní aktivity metodou in-situ (GR 130/135), měření dávkového příkonu (vyhledávání zdroje ionizujícího záření) a měření povrchové kontaminace.

Druhou část výcviku tvořilo praktické prověření jednotlivých mobilních skupin v plnění zadaných úkolů a incidentů, které vycházely z předchozího praktického zaměstnání s přístroji. Úkoly byly připraveny úřadem pro jadernou bezpečnost a ústavem radiační ochrany ve spolupráci s ÚOPZHN (poskytnutí zdroje ionizujícího záření) a byly zaměřeny na vyhledání tohoto zdroje (z vozidla, pěší), určení jeho dávkového příkonu a zanesení jeho polohy do mapy. Po dohledání byly odebrány environmentální vzorky, které byly předány do laboratoře úřadu pro jadernou bezpečnost, resp. ústavu radiační ochrany a do chemické mobilní laboratoře AL-2/r. Jako závěrečné stanoviště bylo pro mobilní skupiny připraveno místo, kde zjišťovaly povrchové kontaminace.


Autor: Jiří Janda​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa