Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na Bahnech 2014

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany na Bahnech 2014

Počet shlédnutí: 614

9.6.2014 • Jubilejní pětadvacátý ročník tradiční armádní akce Den pozemního vojska Bahna 2014 a krásné slunné počasí přilákaly první červnovou sobotu do Vojenského výcvikového prostoru Brdy na Rokycansku přes padesát tisíc návštěvníků ze všech koutů České republiky, ale i zahraničí.

Zájemci o vojenskou techniku a výzbroj, historii a vše, co určitým způsobem připomíná vojenství, měli opět jedinečnou příležitost zhlédnout na jednom místě velmi poutavé a atraktivní ukázky v podání jednotlivých složek Armády České republiky a historických klubů, jež jsou s Bahny neodmyslitelně spjati. Zahájení samotné akce proběhlo v podání vzdušných sil, které předvedly ukázkový průlet dopravního letounu C-295M CASA s doprovodem dvou bojových letounů JAS-39 Gripen a dvou letounů L-159 ALCA. Následovalo defilé historické techniky, současné techniky AČR s hromadným seskokem výsadkářů z letadla CASA C-295M a defilé zahraničních armád Slovenska a Rakouska.

Zásadní dynamická akce AČR, pod taktickým námětem „Útočná operace k vyhledání a zničení nepřítele“, měla za cíl demonstrovat profesní připravenost příslušníků AČR a představit tak veřejnosti naši současnou nejmodernější vojenskou techniku přímo v akci. Diváci tak viděli ukázkovou součinnost pozemních a vzdušných sil při ničení protivníka. Velké oblibě se těšil zejména výsadek jednotek z vrtulníku Mi-171. Pole působnosti AČR bylo ovšem široké a k vidění tak byly i další činnosti našich vojáků, jako jsou například ukázky z činnosti 15. ženijního pluku Bechyně pod názvem „Nám tvrz, nepřátelům hráz“, ukázka pohotovostního oddělení Vojenské policie nebo ukázka Centra vojenské kynologie Chotyně. Návštěvníkům byly taktéž představeny jízdní vlastnosti pásové a kolové techniky, jako jsou například tank T-72, obrněné vozidlo PANDUR II s veškerými modifikacemi, bojové vozidlo pěchoty BVP 2, lehké obrněné vozidlo IVECO, a spousta dalších, pro diváky velmi atraktivních ukázek. Letošních Bahen se zúčastnili i zástupci dvou zahraničních armád, a to ze Slovenska a Rakouska, kteří předvedli v prostoru dynamických ukázek součinnostní operaci s jednotkami AČR a jízdní vlastnosti své techniky.

Vojenské historické kluby zde sehrály opět znamenitou roli, když prostřednictvím dvou dynamických ukázek přenesly diváky zpět v čase, do období 1. a 2. světové války a připomněly nám tak naši minulost. První historická ukázka pod názvem „100 let československých Legií“ byla věnována památce všem legionářům a připomněla nám tak 100 let od vzniku československých legií na začátku 1. světové války. Druhá historická ukázka pod názvem „Dukelský průsmyk 1944“ připomněla veřejnosti 70 let od zahájení dukelské operace během 2. světové války. Při těchto ukázkách sehráli znamenitou roli zejména piloti historických letounů. Obě historické ukázky moderoval ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech major v záloze František Koch.

Na tak významné akci nechyběla samozřejmě ani Univerzita obrany, která zde prostřednictvím svých zástupců nabízela zájemcům možnosti studia na jednotlivých fakultách. Potenciálním uchazečům tak byly představeny zejména nové prioritní vojenské magisterské studijní programy nebo třeba podmínky a specifika studia na této jediné vojenské vysoké škole v České republice. O stan Univerzity obrany byl opravdu velký zájem a naši poradci tak byli neustále zahrnováni dotazy, na které dokázali vždy profesionálně odpovědět a tazatelům tak poskytli co nejpodrobnější informace, a to i v mezinárodním kontextu, neboť o Univerzitu obrany projevili zájem hosté z Rakouska, Polska, Slovenska a USA.

Hlavními organizátory celé akce byly Velitelství pozemních sil AČR a Nadace pozemního vojska AČR ve spolupráci s Muzeem na demarkační linii v Rokycanech, Československou obcí legionářskou, kluby vojenské historie, složkami Integrovaného záchranného systému a Vojenskou policií.

Autor: Roman Hanzlík​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa