Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Poslanecký Výbor pro obranu zasedal na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Poslanecký Výbor pro obranu zasedal na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 5

30.5.2014 • Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uskutečnil ve čtvrtek 29. května své výjezdní zasedání na Univerzitě obrany. Předsedu Davida Kádnera a další členy výboru seznámil rektor-velitel brigádní generál profesor Bohuslav Přikryl se strukturou a posláním jediné vojenské vysoké školy v České republice a se záměry jejího dalšího rozvoje. 

Jak se členové Výboru pro obranu dozvěděli z vystoupení generála Bohuslava Přikryla, Univerzita obrany nyní vytváří podmínky pro provedení vnitřní transformace fakult a ve své nové vzdělávací strategii reaguje na požadavky Armády ČR na přípravu nových vojenských profesionálů. „Tento posun vystihuje motto: Vychováváme budoucí leadery – leadery budoucnosti,“ shrnul rektor-velitel podstatu probíhajících změn. Nové souvislé magisterské studijní programy na brněnských fakultách školy umožní více skloubit teoretickou a profesní část a lépe připraví absolventy na výkon budoucích funkcí u vojsk.

Členové výboru se pak v diskusi zajímali o porovnání studijních programů Univerzity obrany a Policejní akademie a také o stanovisko vedení školy k novele zákona 221 o vojácích z povolání. Aktuálnost této problematiky vyjádřila poslankyně Jana Černochová: „My tímto zákonem v poslední době doslova žijeme.“

Součástí jednání výboru byly také dvě odborné prezentace. Ředitel Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií UO brigádní generál v záloze František Mičánek hovořil o místě a úloze ozbrojených sil v novém bezpečnostním prostředí a v souvislosti s tím uvedl také nejnovější analýzu potenciálních zdrojů nestability v globálním měřítku. Tato analýza byla nově doplněna o poznatky vyplývající z vývoje situace na Ukrajině. Profesor Jiří Stulík z Ústavu molekulární patologie FVZ poté prezentoval výzkumnou činnost této instituce na poli ochrany proti biologickým zbraním.

Členové poslaneckého výboru se seznámili také s praktickou podobou vědecké a výzkumné činnosti, která probíhá na UO. Navštívili nové laboratoře Fakulty vojenských technologií, a to zejména v zrekonstruované budově č. 9 v kasárnách Šumavská. Zde si poslanci prohlédli na katedře zbraní a munice unikátní experimentální balistickou laboratoř a laboratorní pracoviště pro optická měření a na katedře strojírenství laboratoř defektoskopie a experimentální laboratoř.

Poslanci tak mohli nahlédnout pod pokličku vědecko-výzkumné práce na Univerzitě obrany. Podrobněji se seznámili například s vývojem speciálního střeliva pro ozbrojené bezpečnostní doprovody civilních dopravních letadel v rámci spolupráce s Ministerstvem vnitra, vývojem prostředků pro detekci, identifikaci a lokalizaci bezpilotních prostředků, rozvojem plazmové nitridace součástí vojenské techniky a s problematikou možných útoků výkonovými mikrovlnami.

 

Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa