Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany hostila 18. valnou hromadu AOBP ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany hostila 18. valnou hromadu AOBP ČR

Počet shlédnutí: 227

27.5.2014 • Lepší spolupráce a komunikace mezi Ministerstvem obrany ČR a zbrojními firmami byla hlavním tématem zahájení valné hromady Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP). Osmnáctá valná hromada AOBP ČR se konala v pondělí 26. května 2014 v prostorách Klubu Univerzity obrany v Šumavské ulici. 

Univerzita obrany se tak již poněkolikáté stala z pozice člena této významné instituce hostitelem jedné ze stěžejních akcí AOBP ČR. Valné hromady představitelů členských organizací asociace se zúčastnili ministr obrany Martin Stropnický, náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta, náměstek ministra obrany pro obranné akvizice Bohuslav Dvořák, první náměstek ministra vnitra Jan Sixta, prorektor pro vědeckou a expertní činnost UO plukovník Martin Macko a někteří senátoři a poslanci Parlamentu ČR.

Prezident asociace Jiří Hynek ve svém úvodním vystoupení ocenil podporu ze strany resortu obrany. V první řadě práci náměstka Tomáše Kuchty, který je komunikací se zbrojaři pověřen. Přínosem je podle Hynka také práce přidělenců obrany na ambasádách v zahraničí. 

Ministr obrany Martin Stropnický poté připomněl, že podpora obranného průmyslu je jednou z jeho priorit. „Ministerstvo začalo plnit závazek podpory českého obranného průmyslu v zahraničí. O konkrétních projektech jsme mluvili při mé cestě do USA. Českým firmám pomáháme také na zahraničních veletrzích, v nedávné době například v Malajsii nebo v Jordánsku,“ řekl v projevu k delegátům Stropnický. Důležitá je podle něj také spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky. Tady se podle ministra obrany rýsují konkrétní projekty, na kterých budou české firmy spolupracovat například s polskými nebo slovenskými.

Na programu jednání valné hromady pak byly kromě nezbytných procedurálních otázek také volba jednoho viceprezidenta asociace a schválení zprávy o činnosti AOBP ČR, která sdružuje na devět desítek organizací zabývajících se výzkumem, vývojem, výrobou, obchodem a marketingem s obrannou a bezpečnostní technikou, materiálem a službami. AOBP ČR je základním kontaktním místem pro obdobné zahraniční instituce a pomáhá firmám z celého světa hledat v České republice vhodné partnery. Obdobně pak slouží českých výrobcům při vyhledávání zahraničních společností vhodných pro průmyslovou spolupráci.

 

Autor: Pavel Pazdera, Petr Medek, foto: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa