Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Maršál letectva Sir Christopher Harper přednášel na UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Maršál letectva Sir Christopher Harper přednášel na UO

Počet shlédnutí: 221

26.5.2014 • Ředitel Mezinárodního vojenského štábu NATO maršál letectva Sir Christopher Harper, který v těchto dnech pobývá v České republice, dnes vystoupil před studenty Univerzity obrany s přednáškou na téma „Nová koncepce vojenského výcviku a vzdělávání v rámci NATO“. 

Tento vysoký představitel aliance se nejprve krátce setkal s vedením univerzity a pak již předstoupil před studenty a učitele brněnské vojenské vysoké školy. V úvodu přednášky Sir Christopher Harper shrnul dosavadní historii Aliance a přiblížil také bezpečnostní změny, kterým tato obranná organizace v současnosti čelí. „Aby bylo dosaženo cílů, které si Aliance klade, je potřeba, aby jednotlivé součásti její struktury vzájemně spolupracovaly, a to jednoduše a účinně,“ uvedl maršál Harper důvod, proč je kladen velký důraz na vzdělávání a trénink. Získané znalosti a dovednosti je třeba neustále procvičovat, což vysoký představitel NATO doložil plánem aliančních cvičení na nejbližší dobu.

Po skončení své přednášky odpovídal Sir Harper na dotazy studentů a pedagogů. Ti se zajímali například o mezinárodní bezpečnostní problematiku, ať už jde o přesun těžiště zájmů Spojených států z Evropy do Asie, či současný ozbrojený konflikt v Sýrii. Několik dotazů se týkalo také nedostatečných výdajů jednotlivých států na obranu. „Není to pravidlo, ale cíl,“ zhodnotil Christopher Harper požadavek na dvouprocentní podíl obranných výdajů na HDP, který mnohé země, včetně České republiky, nedosahují. „Je především na politicích, aby lidem vysvětlili nezbytnost investic do obrany, i když to není v době napjatých veřejných rozpočtů vůbec jednoduché,“ uvedl ředitel Mezinárodního vojenského štábu NATO.

Maršál Harper se již v pátek po příletu do České republiky setkal s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Petrem Pavlem a s představiteli velení AČR, které informoval o aktuálním vývoji a postoji NATO k dění na Ukrajině. Generál Pavel pak Sira Christophera Harpera seznámil se současnou strukturou, postavením a úkoly Armády České republiky.

 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa