Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
27. květen 1942 - památný den resortu MO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

27. květen 1942 - památný den resortu MO

Počet shlédnutí: 346

24.5.2016 • Období tzv. heydrichiády, které trvalo od konce měsíce května do počátku července roku 1942, představuje jeden z nejtragičtějších momentů českých dějin. Na jejím počátku byla operace Anthropoid a atentát na Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora a jednoho z nejmocnějších mužů Třetí říše.

Po útoku na Heydricha zahájil bezpečnostní aparát nacistického režimu sérii tvrdých preventivních a odvetných opatření. Represe neskončily smrtí atentátníků, ale vyžádaly si životy jejich rodinných příslušníků, dalších desítek osob, které se dobrovolně zapojily do odboje, a stovek až tisíců těch, kteří byli obviněni ze „schvalování atentátu“. Odstrašujícím příkladem se pak stalo vyhlazení dvou obcí, Lidic a Ležáků.

Kdo však byli oni atentátníci? Jaká byla jejich motivace provést tak vysoce riskantní čin? Věděli, že jdou na jistou smrt, anebo kalkulovali s možností, že se dožijí konce války?

Výsadek Anthropoid zahrnoval pouze dva odhodlané mladé muže, Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, Slováka a Čecha. Jozef Gabčík pocházel z obce Poluvsie na Žilinsku, vojenskou prezenční službu sloužil u 14. pěšího pluku v Košicích a jako délesloužící důstojník zůstal v armádě až do roku 1937. Poté si našel místo ve vojenské chemické továrně v Žilině a po úrazu, při němž takřka oslepl, pracoval ve skladu v Trenčíně. Zde také, během léta 1939, provedl sabotáž na přepravních zásobnících bojových látek, aby je nemohla převzít německá armáda.

Jana Kubiše, rodáka z nevelkých Dolních Vilémovic na Třebíčsku, zase prezenční služba zavedla do Opavy. Jako délesloužící důstojník byl převelen k 34. pěšímu pluku a stal se velitelem čety, která byla pověřena hájit jednu z lehkých pevnůstek v okolí slezské metropole. Okolnosti neumožnily, aby svůj úkol splnil. Místo toho byl nucen vydat opevnění do rukou nepřítele bez jediného výstřelu. Po demobilizaci v říjnu 1938 se vrátil domů k dělnické profesi.

Poprvé se oba muži setkali v Krakově, kde se utvořila vojenská skupina exulantů, a společně podepsali závazek ke vstupu do francouzské cizinecké legie. Po vypuknutí války se sešli v řadách první československé divize, která se zformovala v jihofrancouzském Agde. Po ústupových bojích a porážce Francie v červnu 1940 byli převeleni do řad československé brigády v Anglii.

V průběhu roku 1941 zahájila tzv. Zvláštní skupina D štábu československé armády nábor uchazečů pro zvláštní operace. Adepti podstupovali náročný výcvik, který se skládal ze tří částí, základního, jehož náplní byla výuka útočného boje a trénink seskoků, udržovacího a speciálního.

Mezi prvními, kdo podstoupil tento výcvik, byl Jozef Gabčík, po něm byl přijat i Jan Kubiš. Vzhledem k tomu, že každý adept byl průběžně a podrobně hodnocen, zachovala se svědectví o jejich charakteru. O Gabčíkovi se lze dočíst následující: „Rázný a plně disciplinovaný voják. Není tak bystrý jako ostatní a je pomalejší v získávání znalostí. Je naprosto spolehlivý a velmi zapálený, překypuje zdravým rozumem… Je dobrý vedoucí, když si je jist svým úkolem, a plní naprosto přesně rozkazy…“ Hodnocení Kubiše bylo poněkud stručnější: „Velmi spolehlivý voják, klidný, občas se dopouští dobromyslného popichování. Klasifikace D, může se vypracovat na B.“

Až v průběhu výcviku bylo Gabčíkovi s Kubišem oznámeno, že byli vybráni pro zvláštní operaci v protektorátu. Současně se dozvěděli, že šance na návrat jsou mizivé. Pro náročnost výcviku i logistických nedostatků nemohl být nicméně dodržen původní termín. Záměr spáchat atentát na Reinharda Heydricha při příležitosti výročí československé státnosti dne 28. října 1941 nevyšel. Bylo potřeba počkat až do 27. května 1942, než byly okolnosti dostatečně příznivé.

Okamžikem provedení atentátu se Gabčík s Kubišem stali nejhledanějšími muži Třetí říše. Na jejich dopadení byla vypsána odměna jednoho miliónu říšských marek. Na útěku před okupační mocí vystřídali několik úkrytů, až nalezli, společně s dalšími pěti výsadkáři, útočiště v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Nicméně již 18. června 1942 byla jejich skrýš odhalena. V brzkých ranních hodinách byl kostel obklíčen a začalo jeho dobývání, které se protáhlo na několik hodin. Odpor obránců byl zlomen teprve poté, co jim došly náboje. Poslední kulku si každý z výsadkářů nechal pro sebe.

Osudy členů výsadku Anthropoid byly tragické, ale jejich činy, především během jejich poslední mise, podávají svědectví o velkém odhodlání a vůli překračující dimenzi lidského života. Tato skutečnost dodnes zůstává plnohodnotnou součástí české vojenské tradice.

V článku byla použita citace z publikace „Atentát. Operace Anthropoid 1941-1942“ (vydalo Ministerstvo obrany ČR – AVIS, Praha 2002).


Autor: Aleš Binar​, foto: ČTK a VÚA​

​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa