Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference LETECTVO 2014

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Konference LETECTVO 2014

Počet shlédnutí: 1154

26.5.2014 • Pod záštitou a za přítomnosti velitele vzdušných sil brigádního generála Ing. Libora Štefánika proběhla v polovině května 2014 na Univerzitě obrany konference LETECTVO 2014. Konferenci tradičně pořádala Katedra letectva z Fakulty vojenských technologií a jejím hlavním tématem byla „Koncepce přípravy leteckého personálu po roce 2014“. 

Termín konference byl podřízen účasti čelních představitelů vzdušných sil AČR, jejich základen a zástupců Ministerstva obrany. Kromě již zmiňovaného velitele vzdušných sil se konference zúčastnili také zástupce velitele vzdušných sil brigádní generál Ing. Jaromír Šebesta, velitel 21. základny taktického letectva „Zvolenské“ plukovník gšt. Ing. Petr Hromek, ředitel odboru rozvoje vzdušných sil MO plukovník gšt. Ing. Petr Lanči a řada dalších představitelů letectva. Univerzitu obrany při jednání zastupoval prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Ing. Miloslav Bauer, Ph.D., který je zároveň vedoucím Katedry letectva, a proděkan pro studijní a pedagogickou činnost FVT podplukovník Ing. Luděk Jedlička, Ph.D.

Po úvodním slovu pověřeného vedoucího Katedry letectva podplukovníka Ing. Jiřího Kacera, Ph.D. a prorektora plukovníka gšt. Miloslava Bauera vystoupil s příspěvkem velitel vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik. V něm zhodnotil současný stav přípravy personálu vzdušných sil a naznačil, jakým směrem se tato oblast bude ubírat v příštích letech. Velitel vzdušných ve svém příspěvku prezentoval názor nového vedení VzS na možnou přípravu létajícího personálu. Zdůraznil nutnost zahájení základního leteckého výcviku co nejdříve, v návaznosti na časově náročný komplexní letecký výcvik. Dle záměru VzS, by pak měl být v průběhu magisterského studia zahájen i letecký výcvik na jednotlivých typech letounů.

Velitel VzS dále vyjádřil názor, že pětileté magisterské studium neobsahuje dostatečný počet hodin pro výuku „odborných“ předmětů. Velitel 21. základny taktického letectva plukovník gšt. Hromek vyslovil názor, že studium by mělo připravit v prvé řadě leteckého odborníka, teprve potom velitele. V diskusi plukovník gšt. Miloslav Bauer uvedl, že magisterský program byl pro všechny odbornosti projednáván a schválen na úrovni generálního štábu správci jednotlivých odborností a bude tedy ze strany velitele VzS nutné, řešit případné změny vzdělávání leteckého personálu právě tam. UO je připravena ke spolupráci pro maximální naplnění požadavků ze strany resortu jako zadavatele.

Následovalo vystoupení proděkana pro studijní a pedagogickou činnost podplukovníka Luďka Jedličky, který detailně popsal a vysvětlil průběh studia v nově akreditovaném magisterském studijním programu. Následná diskuze dalece překročila rámec debat jednoho příspěvku a stala se nosným a bouřlivým tématem po zbytek dopoledne. Velitel 21. základny taktického letectva plukovník gšt. Hromek upozornil na nedostatek prostor a personálu na letecké základně pro zabezpečení praxí studentů leteckých odborností v plánovaném studijním programu v navrhovaném rozsahu.

Konferenci během dvou dnů navštívilo na 80 účastníků, z toho čtvrtina zastupovala vojenský průmyslu a výzkum. Postupně se takto prezentovaly firmy Jihočeské letiště České Budějovice, a.s., s prezentací o transformaci vojenské základny na mezinárodní letiště, Centrum leteckého výcviku Pardubice a Taktické simulační centrum Pardubice popsaly aktuální úkoly při výcviku pilotů a naznačily trendy svého rozvoje. Ostatní firmy, jako jsou HTP Ostrava CZ, a.s., Artisys, s.r.o., Technofiber s.r.o., nebo SAAB se prezentovaly prostřednictvím posterů. Se svými prezentacemi vystoupilo celkem 25 přednášejících. Ve svých příspěvcích popisovali nejen rozvoj simulačních technologií, které jsou a budou využívány při přípravě personálu vzdušných sil, ale zabývali se také aktuálními problémy základen a útvarů AČR. Diskuze o prezentovaných problémech byla bohatá a pokračovala také o přestávkách.

V závěrečném hodnocení konference poděkoval velitel VzS brigádní generál Libor Štefánik za organizaci konference a otevřenou diskuzi. Zdůraznil, že je připraven zahájit jednání se všemi zainteresovanými stranami o možných změnách ve studijním magisterském programu pro vzdělávání vojenských pilotů dle představ současného vedení VzS. Na základě prezentace přítomného zástupce Ústavu letecké dopravy Fakulty dopravní ČVUT jej vyzval k jednání o možnostech vzdělávání vojenských pilotů na ČVUT.


Autor: Jiří Kacer, foto: Pavel Pazdera​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa