Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti si vyzkoušeli role vedoucích skupin

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Studenti si vyzkoušeli role vedoucích skupin

Počet shlédnutí: 157

19.5.2014 • Ve dnech 12. až 16. května 2014 v rámci praktické části předmětu geografické a meteorologické zabezpečení završili studenti třetího ročníku bakalářského studia oboru vojenské geografie a meteorologie komplexní praktické cvičení, které zahájili již v únoru v poslední části důstojnického kurzu.

Cílem komplexního praktického cvičení bylo připravit studenty na plnění praktických úkolů v rámci základních funkcí v geografické i meteorologické službě, případně i civilního zaměstnání. Studenti si tak při plnění zadaných úkolů vyzkoušeli role vedoucích malých skupin zodpovídajících za dílčí odborné úkoly a procvičili se v řadě činností souvisejících se sběrem a zpracováním dat.

Vlastní cvičení na základě připraveného námětu probíhalo na řece Svratce v prostoru obce Březina u Tišnova a jejím přilehlém okolí. Hlavními úkoly, které byly před studenty postaveny, bylo zpracování mapy velkého měřítka 1:1 000 a digitálního modelu reliéfu pro potřeby výstavby mostního provizoria, vytvoření topografické mapy 1:25 000 pouze na základě poskytnutých ortogonalizovaných leteckých snímků, vlastních měření a místního šetření v terénu, provedení hydrologických měření na řece Svratce, analýzy výškových a přízemních map a v neposlední řadě obsluha mobilní meteorologické stanice a tvorba meteorologických zpráv.

V rámci oboru geografie vyjeli studenti do terénu, kde pomocí elektronického tachymetru získávali data potřebná pro tvorbu výškopisu a polohopisu zájmového území. Následně data zpracovávali pomocí speciálních počítačových programů, jejichž výstupem je mapa velkého měřítka 1:1 000 a digitální model reliéfu. Studenti též vytvořili topografickou mapu zájmového území. Data pro tvorbu topografické mapy byla získána vektorizací leteckých snímků, mapováním s využitím GPS přijímačů a na základě místního šetření. Získaná data byla zpracována v prostředí programu ArcGIS a na základě vytvořeného značkového klíče z nich byla vytvořena topografická mapa.

Nebyla opomenuta ani praktická část v rámci oboru meteorologie, ve které se studenti seznámili s mobilní automatickou meteorologickou stanicí TACMET a naučili se jí obsluhovat. Dle harmonogramu drželi na stanici osmihodinové služby, během kterých tvořili ze získaných dat meteorologické zprávy SYNOP a METAR. Vyčleněná skupina studentů měřila průtok vody v řece Svratce a další hydrologické charakteristiky.

V rámci praxe si studenti osvěžili znalosti získané z výuky a osvojili práci s různými typy techniky, kterou budou využívat v rámci své budoucí praxe. Studenti si praktické cvičení v terénu oblíbili. Zpracování dat a práce se speciálními softwary už tolik nadšení nepřineslo, avšak studenti se s touto problematikou úspěšně poprali.


Autor: studenti třetího ročníku oboru VGM​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa