Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Soutěž studentské tvůrčí činnosti na FEM

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Soutěž studentské tvůrčí činnosti na FEM

Počet shlédnutí: 725

15.5.2014 • Dne 14. května 2014 proběhla na Fakultě ekonomiky a managementu již tradiční vědecká konference studentů v rámci studentské tvůrčí činnosti. Studentská tvůrčí činnost je na Univerzitě obrany významnou součástí vzdělávacího procesu. Je jednou z hlavních forem systematické práce s nadanými a talentovanými studenty a motivačním nástrojem k rozvoji samostatné tvůrčí práce všech studentů. 

Studentské práce byly prezentovány ve čtyřech sekcích. Do sekce Vojenský management I, která zahrnovala aplikovaný vojenský management, se přihlásilo celkem sedm studentů z Katedry řízení palebné podpory, Katedry řízení zabezpečení boje a Katedry vojenského managementu a taktiky. Sekce Vojenský management II zaměřená na teorii vojenského managementu byla složená z celkem 15 studentů z Katedry vojenského managementu a taktiky a Katedry řízení lidských zdrojů. Do sekce Logistika a řízení zdrojů v ozbrojených silách se přihlásilo 13 studentů Katedry logistiky a do sekce Bezpečnostní management čtyři studenti Katedry ochrany obyvatelstva.

Členové jednotlivých odborných komisí se ve svém hodnocení zaměřili na hodnocení kvality, odbornou úroveň a výsledky jednotlivých prací. Dalším kritériem byl přínos pro rozvoj studijního oboru, aktuálnost pro vojenskou a celospolečenskou praxi, úroveň prezentace a prezentovaných znalostí z řešené problematiky. Komise přihlížela i k přesvědčivosti jednotlivých vystupujících, schopnosti argumentovat a obhájit své názory, postupy a předložené výsledky práce.  

V den konání vědecké konference studentů byly odpoledne před členy všech odborných komisí a před všemi zúčastněnými soutěžícími vyhlášeny výsledky. Výsledky vyhlásil a vítězům poblahopřál proděkan pro vědeckou činnost podplukovník Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D.

V sekci Vojenský management I se na prvních třech místech umístili:

1. místo - četař Martin Kubeš se soutěžní prací Trend vývoje nesených minometů,

2. místo - četař Jakub Richter se soutěžní prací Trendy vývoje dělostřeleckých raketových zbraní,

3. místo - rotmistr Bc. Martin Jegla se soutěžní prací Možnosti ženijního vojska při poskytování podpory v rámci opatření k udržení bojeschopnosti vlastních vojsk.

 

V sekci Vojenský management II se na prvních třech místech umístili:

1. místo - rotmistr Bc. Marek Panák se soutěžní prací Využití průzkumných orgánů ve prospěch úkolových uskupení (učební pomůcka),

2. místo - rotný Bc. Jiří Groll se soutěžní prací Komparace systému výchovy a vzdělávání důstojníku za první republiky a v současnosti,

3. místo - četař Adam Bistrý se soutěžní prací Příprava jednotky na zvládání davu.

 

V sekci Logistika a řízení zdrojů v ozbrojených silách se na prvních třech místech umístili:

1. místo - rotmistr Bc. Petr Vondráček se soutěžní prací Řešení interoperability v praxi partnerských armád v rámci vyprošťování a odsunů v poli,

2. místo - Miroslava Konfráterová se soutěžní prací Přístupy k hodnocení nabídek uchazečů o veřejné zakázky v rezortu obrany,

3. místo - Bc. Anna Bergerová se soutěžní prací Předpokládaná návratnost operací v Afghánistánu, účel PRT misí a profit pro české investory.

 

V sekci Bezpečnostní management se na prvních třech místech umístili:

1. místo - David Fučík se soutěžní prací Protipovodňová opatření na území města Olešnice na Moravě,

2. místo - Denisa Kucharská se soutěžní prací Zajištění bezpečnosti obyvatelstva v rodinných domech,

3. místo - Ludmila Blahoudková se soutěžní prací Extrémní meteorologické jevy.

Předseda odborné komise pro sekci Vojenský management I podplukovník gšt. Ing. Milan Kalina z Katedry řízení palebné podpory hodnotil velmi kladně „široké spektrum problematiky od technických po taktické aspekty zbraní, prostředků a použití jednotek bojové podpory“ a dále také „zaujetí studentů, vhodný formát práce v rozsahu do 15 stran, který umožňuje se studentům ztotožnit s tématem, konstruktivní přístup poroty složené z lidí rozdílných odborností, korektní posuzování jednotlivých prací“ a zejména to, jak „pozitivně se projevilo, že byly posuzovány a hodnoceny práce z problematiky modulů vojsk bojové podpory, dělostřelectva a ženijního vojska v samostatné sekci.“​

Na závěrečném shromáždění se slova chopil doc. Ing. Zdeněk Flasar, CSc. z Katedry vojenského managementu a taktiky, který zúčastněným studentům řekl: „Pro vás, kteří jste byli na čtvrtém až x-tém místě, to není důvod skládat zbraně.“ Proděkan Foltin ho doplnil slovy: „Všichni, kteří tu jste, jste zvítězili sami nad sebou tím, že jste to zkusili a obstáli jste.“ Oba zhodnotili úroveň předložených soutěžních prací jako velmi vysokou. 

Diplomy vítězové jednotlivých sekcí převezmou z rukou děkana Fakulty ekonomiky a managementu plukovníka doc. Ing. Vladana Holcnera, Ph.D. na rozšířeném kolegiu děkana v pátek 23. května 2014.

 

Autor: Hana Vlachová, foto: Viktor Sliva​

​​​​​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa