Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Seminář k problematice nového občanského zákoníku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Seminář k problematice nového občanského zákoníku

Počet shlédnutí: 370

14.5.2014 • Ve dnech 6. a 7. května 2014 proběhl v hlavním sále Klubu UO na Šumavské ulici vzdělávací seminář s právní problematikou. Seminář se zabýval novou, v současnosti velmi diskutovanou, právní úpravou soukromého práva, která nabyla účinnosti od ledna letošního roku.

Organizátory semináře byli příslušníci skupiny právních disciplín Katedry řízení lidských zdrojů Fakulty ekonomiky a managementu UO. Zásadním podnětem pro uskutečnění semináře byl zejména požadavek příslušníků právní služby AČR na zajištění vzdělávací aktivity na téma nový občanský zákoník. Podařilo se zajistit kvalifikovaného lektora, JUDr. Libora Čiháka, který se na přípravě předmětného kodexu podílel jako expert pracovní skupiny, jež byla zřízena při Ústavně-právním výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V současné době se JUDr. Čihák v rámci obecně prospěšné společnosti První rekodifikační věnuje popularizaci a vzdělávání v této oblasti.

Obsahem prvního dne semináře byl výklad zásadních změn v soukromém právu podle nové právní úpravy a vysvětlení základních zásad (nového) soukromého práva, s důrazem na objasnění principu tzv. diskontinuity „starého“ a „nového“ občanského práva. Druhý den seminář pokračoval ve výkladu problematiky postavení subjektů – tedy fyzických a právnických osob, a také v interpretaci nejvýznamnějších právních institutů z jednotlivých systematických částí zákoníku.

Na seminář byli pozváni příslušníci právnické veřejnosti z AČR a Ministerstva obrany a zúčastnili se také právníci z UO. Po oba dny sledovalo výklad více než 40 posluchačů, kteří s lektorem aktivně komunikovali. Po skončení byla akce účastníky velmi pozitivně hodnocena.


Autoři: Leopold Skoruša, Tomáš Zbořil, foto: Viktor Sliva​

​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa