Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Senátní výbor zasedal na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Senátní výbor zasedal na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 37

14.5.2014 • Stejně jako v loňském roce i letos uspořádal dne 13. května 2014 Výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost Senátu PČR výjezdní zasedání na Univerzitě obrany. Předsedu Františka Bublana a další členy výboru seznámil rektor-velitel brigádní generál profesor Bohuslav Přikryl s aktuální situací a především se záměry dalšího rozvoje jediné vojenské vysoké školy v České republice. 

Základem této změny je přechod k nové vzdělávací strategii, která reaguje na požadavky Armády ČR na přípravu nových vojenských profesionálů. Nové souvislé magisterské studijní programy na brněnských fakultách školy umožní více skloubit teoretickou a profesní část a lépe připraví absolventy na výkon budoucích funkcí u vojsk. Součástí změn je také přechod od manažerského pojetí výuky k leadershipu. „Nebudeme studenty jen učit plnit úkoly, ale dosahovat cíle,“ shrnul podstatu změny rektor-velitel. Tento krok, který reaguje na trendy uplatňované v zahraničí, se mimo jiné projeví zásadní přeměnou dosavadní Fakulty ekonomiky a managementu. Bohuslav Přikryl hovořil také o nezbytnosti poskytnout budoucím členům důstojnického sboru spolu s kvalitním obecným vzděláním a odbornou profesní přípravou také komplexní výchovu vojenského profesionála: „Důstojník má být vzdělán, aby vnímal demokratické hodnoty, které má bránit.“

V diskusi se senátoři zajímali o konkrétní stránky vzdělávání, rozvoje vědy a expertní činnosti a způsobů financování školy. V souvislosti s dotazem senátora Pavla Trpáka, který se zajímal o možnost civilního studia na Univerzitě obrany a o spolupráci se zahraničními partnery, poukázal rektor-velitel Bohuslav Přikryl na potřebu legislativně upravit způsob financování školy tak, aby mohla být využita její schopnost přitáhnout zájemce o studium ze zahraničí a také možnost komerčně uplatnit výsledky vědecké a výzkumné činnosti. To by ve svém důsledku otevřelo cestu k vícezdrojovému financování univerzity.

Členové senátního výboru v průběhu zasedání také se zájmem vyslechli vystoupení ing. Františka Mičánka, ředitele Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií, o aktuálním stavu ozbrojených sil ČR a hlavních prioritách pro nápravu současného stavu především v personální oblasti.

Druhou část návštěvy senátorů na Univerzitě obrany tvořila prohlídka laboratoří Fakulty vojenských technologií v nově zrekonstruované budově č. 9 v kasárnách Šumavská. Zde si senátoři mimo jiné prohlédli unikátní experimentální balistickou laboratoř, vybavenou například optoelektrickými hradly pro měření rychlosti vystřelených těles či elektronickým terčem pro bezdotykové vyhodnocení souřadnic průletu střely.  


Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa