Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vzpomínkové akce v rámci Dne vítězství

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vzpomínkové akce v rámci Dne vítězství

Počet shlédnutí: 6

12.5.2014 • Den po slavnostním nástupu, konaném v kasárnách Šumavská, se představitelé Univerzity obrany 8. května zúčastnili dalších akcí, připomínajících 69. výročí ukončení druhé světové války. V areálu brněnských Kounicových kolejí uctili památku více než 800 českých odbojářů a vlastenců, kteří zde za nacistické okupace byli popraveni, a v areálu Národního památníku na pražském Vítkově se sešli s dalšími představiteli armády a válečnými veterány. 

Kounicovy vysokoškolské koleje v Brně začaly svému účelu sloužit po dokončení na počátku 20. let minulého století, po okupaci Československa je nacisté přeměnili na věznici a na nádvoří zřídili popraviště. Právě zde a u památníků Vítězství nad fašismem v přilehlém parku položili příslušníci školního praporu Univerzity obrany věnce a drželi zde čestnou stráž. Památku obětí okupační správy si připomněli zástupci UO spolu s představiteli města Brna a Jihomoravského kraje.

Celkem 45 příslušníků školního praporu se zúčastnilo vzpomínkové akce v areálu Národního památníku na Vítkově v Praze. Část z nich vytvořila čestnou stráž v kolumbáriu, další doprovázeli čestné hosty a veterány a zbývající se pohybovali v blízkosti prezidenta Miloše Zemana. Vrchní velitel ozbrojených sil na závěr pietního aktu dekoroval prapor zabezpečení Velitelství výcviku - Vojenské akademie, kterému propůjčil čestný název Plukovníka Ladislava Preiningera. Tento účastník první světové války působil během nacistické okupace v odbojové organizaci Obrana národa. V červenci 1941 ho však zatklo gestapo a v říjnu téhož roku byl popraven. 


Autor: Viktor Sliva​, foto: Zdeněk Kolařík a army.cz​​ 

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa